5:2 Recept Soppa

Fransk löksoppa

När jag var liten fick vi ofta löksoppa hemma. Den franska varianten och helst skulle den serveras i klassiska franska Pillovout skålar.

Jag fick sådana där skålar inklusive soppskål för några år sedan.

Och vad passar inte bättre den dag du kör 2:an i 5:2 än just fransk löksoppa? I en portion fransk löksoppa med bröd och ost innhåller inte fullt 300 kcal.

En fransk klassiker som denna, med mustig löksmak och knaprig ostyta, är alltid lika uppskattad!

Ingredienser
4 portioner

300 g gul lök (4 medelstora)
30 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 liter köttbuljong (tärning + vatten)
salt och peppar
8 tunna skivor franskbröd eller baguette
100 g riven stark ost (28%)

 1. Skala och skär löken i fina ringar eller strimla den i en matberedare.

2. Smält matfettet i en stor soppkastrull, lägg i löken och bryn under omrörning tills den är glansig. Löken ska inte bli brun.

3. Strö över mjöl och rör om ordentligt, häll sedan på buljong under omrörning och låt koka ca 15 min. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225°C.

4. Rosta brödskivorna i ugnen eller i brödrosten. Häll upp soppan i fyra ugnsfasta portionsskålar. Lägg två brödskivor överst i varje skål. Är skivorna stora kan du dela dem i mindre bitar. Strö över ost och gratinera mitt i ugnen ca 5 min tills osten är gyllenbrun. Servera genast.

Tips
• Häll i buljong lite i taget under omrörning, så att det inte bildas klumpar av mjölet. Soppan blir lite extra lyxig och får en mycket mustig smak om du byter ut 1 dl av buljongen mot vitt vin. Större mängd vin är inte att rekommendera, eftersom vinsmaken då blir för dominant.

• Om du inte har portionsskålar går det bra att gratinera soppan i en stor, ugnsfast skål.

Näringsvärde per portion
Kcal 271 = kJ 1129
Kolhydrater 24g
Protein 12g
Fett 14g
Fibrer 2g

Du kanske också gillar

[instagram-feed]