EFIT 06062010

06:45 vaknar och ser att askan fortfarande ligger som en dimma över Reykjavik. Det är lättare i dag eftersom tidigare i veckan såg vi inte ens nästa hus och det var halvmörkt trots att det bör vara ljust dygnet runt nu.

Beskådar senaste tröjan jag gjorde klar i går kväll.

Bilen är nu packad inför dagens picknicktur... men först ska vi till IKEA för att äta frukost. I och med nationaldagen så bjuder de på gratis brunch för alla svenskglada personer på Island...

mums...

Mätta och belåtna och nu har vi kört från Reykjavik och väg 1 här ska vi svänga mot þingvellir.

Efter en timmes biltur är vi framme på den gamla tingplatsen. Den grundades 930 och här hölls tingmöten där alla lagar och förordningar lästes upp. Här var även domstol och just i den här lilla dammen dränktes de s.k häxorna. Och precis som i Sverige så lades kvinnan ner i vattnet, flöt hon, ja då var hon häxa och flöt hon inte, tja då druknade hon. Platsen är också en natuupplevelse då det är just här som den amerikanska och europeiska jordplattan möts och det går en lång spricka genom just det här området. Den är som ni alla vet rörlig och gapet rör sig ungefär 5 cm per år. Vid större jordbävningar kan den röra sig ca 15 cm, som det gjorde vid det sista jordskalvet förra året.

Det är en underbar dag med sol och över 20 grader varmt. Vi har nu gått runt hela området och tar en paus intill den gamla kyrkan.

Allt promenixande gör oss hungriga och vi slänger upp grillen. Här vankas...

Korv.
Om köttbullar är typiskt för Sverige torde korv med bröd vara Isländskt. Det äts otroligt mycket korv med bröd här och det finns korverrior överallt. Och god är den här! Inget fabriksfusk som det så ofta är i Sverige utan den innehåller ordentligt med kött. Och så här äts den här, dvs med remoulade, ketchup en sötaktigt senap och rostad lök som du lägger under korven...

Vi låg över en timme i gräset och vid den intilliggande kiosken fanns det glass. Två glada flickor!

Nu skulle vi egentligen bege oss tillbaka och nationaldagsförpliktelser på ambassadörs residentet
- men en sådan här dag bjuder till skolk och i stället för det styr vi bilen än mer österut mot...

Geysir!

Bonusbild 1. Så här ser det ut innan den sprutar.

Bonusbild 2 Mini Geysir med bubblande kokande vatten.

Nästa stopp är Gullfoss. Vacker och mäktig brummar den fram i ett högt dån.

Här promenerar vi en bra stund och här har vi lilla Karin Inga

Nu är det dags att styra bilen åt Reykjavik, vi åker de lite mindre vägarna och kör igenom ett grönt öppet landskap.
Det har blivit sommar på Island!

Innan vi närmar oss Reykjavik måste vi köra igenom det massiva bergpasset. Här går det upp, upp, upp...

Hemma igen och trötta hungriga flickor har matats och nattade. En sista stund på dygnet sätter jag mig ner och gör: stickar!

 
tillbaka till mom´s weightblog