Vi har en söt liten hundvalp som vi passar under en vecka. Han heter Hrokur och är en amerikansk cockerspaniel. Sötare liten varelse får du leta efter.

I alla fall var han och jag ute på en tidig promenad nu på morgonen och även om solen tittar fram emellan stackmolnen så gör hösten sig ordentligt påmind. Härligt om du frågar mig.

Underbara helg och idag har vi ett ganska så späckat program. Till att börja med ska vi äta lunch hos svärfar och det ser både jag och flickorna fram emot. Det vankas helstekt lammlår och det är lilla KI’s absoluta favoritmat. Ja förutom kokt fisk mosat i potatis och smör. AB gillar visserligen lamm hon också men är inte lika tokförtjust som sin syster. B äter lamm med måtta. Han har väl fått nog av det genom åren.

Därefter är det släktträff. Och är det något som är viktigt här på Island så är det släkten. Här har de totalt koll på farfarsfars systers och hur alla är relaterade till varandra. Eftersom det då oftast går så många led bak så kan ni räkna ut själva att släktträffarna blir gigantiska. I dag är det släktträff i farmoderns ära och bara hon har 90 avkommer rakt under sig. Många barn och barnbarn med andra ord. Och med deras respektive torde det alltså slutas upp runt en 200 man idag.

Och för att inte krångla till saker och ting ska alla ta med sig något till kaffebordet. Jag har precis smällt ihop en tigerkaka bakad på KI’s mjölk så att även hon ska få lite fika.

Tigerkaka (mjölkfri)

150 g mjölkfritt margarin
2,5 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl sojamjölk
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
1. Vispa smör och och socker mjukt, tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner tillsammans med mjölken. Rör till en jämn smet.
3. Smaksätt en tredjedel av smeten med kakao. Blanda resten av smeten med vaniljsocker.
4. Smörj och bröa en sockerkaksform. Häll hälften av den ljusa smeten i formen. Häll över all den mörka smeten och avsluta med den ljusa.
5. Dra med en kniv rakt genom smeten i formen en gång, så skapas
marmorering i kakan.
6. Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Kvällen ska så spenderas nere i Reykjavik då det är ”menningarnótt”, dvs kulturdag. Reykjavik fyller år och det firas alltid med pompa och ståt. Det hela avslutas med ett gigantiskt fyrverkeri.

En bra lördag med andra ord.

Ja och by the way Älgskavspannan igår blir ruskigt god.

 

Du kanske också gillar

[instagram-feed]