Recept

Kalles Räksoppa

Hur många har inte mer eller mindre dött av stanken när du kokar räkskal? Finns det någon värre lukt?

Jo, det är klart det finns. Men just det här med att koka buljong på räkskal tillhör inte mina favoriter.

Min bror Kalle, som är kock, har ett helt annat sätt som baske mig tål att rekommenderas. Och by the way. Om du tror du kan laga mat – och jag får väl säga utan att bräcka allt för mycket att jag anser mig vara en relativt bra kock – så förstðr du att du saknar milsvidda kunskaper och du får dig en rejäl tankeställare när du får in ett proffs i köket. Det är då som du inser vad det är som skiljer stråna från halmstocken. Du vet de där extra små detaljerna som skiljer axen från alnen.

Och den upplevelsen fick jag när bror klev in i mitt kök.

I alla fall. Här kommer Kalles räksoppa.

Nu gjorde vi till 20 personer och därför skriver jag inte ut några propotioner. Du får höfta helt enkelt.

Räkskal från 2 kg räkor
1 hälft vatten
1 hälft vitt vin
morot
fänkål färsk
koriander färsk
lök
smör, en rejäl klick

Låt allt koka upp och vid första kokbubblan stänger du av spisen och låter hela kalaset stå och dra över natten.

Dag 2.
Sila bort alla grönsaker och räkskal och reducera ner till 50%. Tillsätt dillfrön, grädde och 4 cl conjak. Låt allt koka i hop och bli till en simmig soppa.

Du kanske också gillar