– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Recept

Pizza i webergrill

Efter nu drygt ett år utan ugn – fast den är stort saknad – har jag lärt mig att det faktiskt går att leva utan den. Och det går att göra så otroligt mycket med en grill att vår investering i en Webergrill har varit väl investerade pengar.

I förrgår gjorde jag makaronipudding.

Det vi ofta gör är grillad pizza på vår pizzasten.

Nu var det faktiskt min bror Kalle som för flera år sen började med grillad pizza. Han är mästerkock och lite utav en grillfetuisch. Ja ni vet, ungefär som Fredde i Solsidan som inte kan nöja sig med en grill utan ska helst ha en grill ”for every occasion” I alla fall så introducerade Kalla grillad pizza till våra hjärtan och här, mina vänner, har det grillats pizza minsann.

Jag har provat det mesta inom pizzadegar. Ja, allt från köpt pizzadeg från IKEA, dinkelpizzadeg köpt på Bonus från att ha bakat egna degar av både vanligt vetemjöl och dinkelmjöl. När jag körde hårt i min GI-period var förstås inget annat än dinkelmjöl välkommet i mitt hem men nu på sista tiden har jag hållit mig till traditionsenlig vetemjölsdeg.

Pizzadeg á la Maria
3 dl vatten
2 msk olivolja
1 påse torrjäst (12 g)
ca 6 dl vetemjöl

Nu gör jag alltid mina degar i min kitchenaid och jag jobbar alltid degen ca 6-8 minuter just för att bilda glutentrådarna och pizzadegen får en fast knaprig konsistens då den grillats.

Så var det påläggen då. I vår familj har vi oehört olika smaker vilket oftast resulterar i en ”Quattro Stagioni” variant. Själv älskar jag kronärtskocka och banan, min man vill ha en mer capricciosaliknande medans barnen föredrar vesuvio och hawaii. Och det är väl den största fördelen då du gör egen pizza – att du kan lägga på precis vad du vill.

Det enda som är viktigt att tänka på att lägga på ”lagom mycket”. För du vill väl inte ha en gulasch?

Nä just det, tänkte väl det.

Så är det då det här med osten vara eller icke vara under eller över. Min bror Kalle har alltid svar på tal och han berättade för mig. Osten under = pizza Osten över = varm smörgås.

Det som också många gör fel är att de grillar den för lite, dvs för kort stund. Samma gamla klassiska misstag som att grillkolen alltid är som bäst när du grillat klart 😉 Om det normalt tar 20 minuter att grädda en pizza i ugn skulle jag vilja påstå att det tar närmare 40 minuter att grilla en pizza. Det som du också bör tänka på är att stenen ska vara ordentligt varm när du börjar. Jag brukar starta grillen med maxvärme – med stenen i – när jag monterar själva pizzan. Då är stenen rykande het när jag ställer på pizzan. Därefter tar jag bort mittengrillen och grillar bara med ytterringslågan. Den ställer jag ner så att jag når ungefär 180 grader.

Då får jag den här knapriga botten som jag är ute efter.

Ofta serverar jag pizzasallad – som alltid serveras till pizza i Sverige. Just den här salladen kommer från Kryddburken.se som är en blogg jag följer och ofta får inspiration ifrån.

Den här pizzastenen kommer från Weber.com

Du kanske också gillar