Recept

Midsommarplaner

Det oerhört tyst för tillfället. Tyst här och tyst hemma. De stora flickorna har åkt till Sverige och mannen har åkt till Norge. Så det såg aningen mörkt ut för lilltjommis och jag vad beträffar midsommar.

Ingen är hemma och här firas inte Island.

Men si, här fick jag fel. Nu ska Nordens Hus arrangera midsommar och jag och lillskruttis ska förstås gå dit. Därefter ska vi åka ut till K och äta en bit mat. Jag ska ta med mig en broccolipaj. Paj är oehört gott tycker jag men aningen kaloririkt. Nu hittade jag en variant som jag ska testa:

Broccolipaj

Pajskal
2 st kokta skalade potatisar, kalla
50 gram margarin
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Fyllning
300 gram broccoli
0,5 st purjolök(ar)
0,5 tsk flytande margarin
50 gram ädelost light 17%

Äggstanning
2 st ägg
1 tsk fransk senap
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv potatisen eller mosa den med en gaffel och blanda med resten av ingredienserna till pajskalet och nyp ihop till en deg. Smörj en form och tryck ut degen. Förgrädda i 10 minuter.

2. Koka broccolin i buketter och placera ut den i pajskalet. Skär purjon i bitar och fräs den i margarinet, lägg den i skalet. Smula över ädelosten. Blanda ihop äggstanningen och strö över riven ost. Gratinera i ca 20-25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.

Du kanske också gillar