Pasta Recept

Pasta Carbonara

I dagens samhälle md LCHF, 5:2, GI och alla de andra dietmetoderna lär jag väl bli totalt nersågad till föttrna idag. Men s*tan i gatan vad gott det är med en äkta italiensk Pasta Carbonara. Dessutom så snålade jag varken på den gula pastan, cremé fraichen och matlagningsgrädden. Jag höll först i vispgrädden men där tog det stopp.

Pastan i sig är intressant att nämna. Jag valde en tunn spagette från Jamie Oliver och på bilden är den den röda förpackningen. Jag har länge funderat över vad det är som egentligen är skillnaden mellan EuroShoppers billiga pasta och tex den här som är tre gånger så dyr. Är det en bättre kvalitet eller är det enbart ockerpriser? Jag hade helt klart trott det första alternativet och att vi definitivt betalar en rejäl hacka enbart för brandingen.

Men si så fel jag har. Den markanta skillnaden som vi matnjutare märker är strukturen på pastan. Jamie Oliver´s pasta är tillverkad på det viset att varje spagettistrå har en speciell struktur, som helt enkelt gör att pastasåsen inte glider av spagettin utan fäster sig fast på varje strå. Och för att istället äta pastan för sig och äta upp såsen vid sidan om så får du direkt en härlig blandning av sås och spagetti på gaffeln.

Smaklökarna får dansa tango helt enkelt.

Bacon är förstås en av huvudingredienserna och här på Island har vi nu fått ett mycket fint urval av bacon. Tjockleksmässigt sätt. Och det här är intressant för det ger också smaklökarna en helt annan vinkel. Du får en helt annan upplevelse då du väljer ”dubbelt så tjockt” bacon, eller tre gånger så tjockt bacon. Dessutom finns rysaren som kallas för ”grillbacon”. Grillbaconet påminner en hel del om det svenska stekfläsket – förutom att det är rökt då förstås. Det baconet passar finemang till fläskpannkaka eller makaronilåda.

Till min carbonara valde jag det dubbla baconet och jag lyxade som sagt till det med en 18% creme fraiche. Och oh ja, resultatet blev gudomligt. Till denna härlighet drack vi en röd Piccini – den vita etiketten – från Toscana.

Recept:

1 paket bacon, helst tjockare bacon
1 gul lök, smått saxad
2 vitlöksklyftor, smått saxad
8 champinjoner, skivade
1 brk créme fraiche 18% (200 g)
2 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljontärning (msg fri och jag valde Oscars)
Svart och vitpeppar och för den som önskar lite salt. Jag valde dock helt bort det eftersom både baconet och buljongen har sälta i sig.

Gör så här:
Fräs baconet först och tillsätt sedan löken och vitlöken. Fräs ytterligare en stund och tillsätt sedan créme fraiche, matlagningsgrädden och buljongtärningen. Krydda med svart-och vitpeppar. Koka pastan i 8 minuter. Servera med sallad, paprika, kalamati-oliver, piccolotomater, pesto och riven parmesan.

Pasta carbonara

Du kanske också gillar