Jag är påskledig. Långledig i tio dagar och jag är ledig utan att ha något större program. Inga resor, inga måsten bara ta vara på dagen ledig.

Jag minns inte när jag var det senast? Ska väl vara när jag var barnledig sist – fast det kan kanske inte kallas som ledig som i semester 🙂

Dagen börjades i gymmet följt av ett varmt bad utomhus i badhuset. Magnifik start! Därefter har det rensats bland gamla saker som legat orörda i flera år.

Matplaneringen inför påsk har förstås fått sin del av tanekverksamheten och i år tänkte jag slå till att göra en smörgåstårta! För mig är smörgåstårta förknippat med lördagsarbete, leverpastej, skinka och räkor. Men det finns ju en hel uppsjö av smörgåstårtor och efter lite googling hittade jag de här fyllningarna:

Laxfyllning
3 ägg
300 g kallrökt lax i bit
1 1/2 dl keso
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl finskuren gräslök
salt och peppar

Räkfyllning
500 gram räkor
2 msk majonnäs
1,5 dl creme fraiche 10%
1/2 dl finriven pepparrot
1 tsk dijonsenap
1/2 dl finskuren dill
salt och peppar

Pepparrotkräm
2 dl crème fraiche
2 msk finriven pepparrot
1 msk finrivet citronskal
1 krm salt

Avokadofyllning
4 avokador
1 citron

Så här gör du

  1. Laxfyllning: Hårdkoka, skala och hacka äggen. Skär laxen i små tärningar. Blanda ägghack, lax, keso, citronskal och gräslök. Salta och peppra. Ställ kallt.
  2. Räkfyllning: Skala räkorna. Spara ca 0,5 dl av räkorna till garnering. Grovhacka resten. Blanda räkhacket med majonnäs, pepparrot, senap och dill. Salta och peppra. Ställ kallt.
  3. Pepparrotskräm: Vispa crème fraichen med pepparrot, citronskal och salt med elvisp några minuter, tills den tjocknar (blir lös först).
  4. Avokadofyllning: Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i skivor. Dela citronen och pressa över juicen.

Du kanske också gillar