Bakning Recept

Världens bästa semla

För många år sen gjorde jag mitt egna recept på GI- semla som sedemera hamnade på denna trevliga matsajt. Den utvecklades därefter till en allergivänlig lactos- och nötfri variant

I år får jag krypa till korset och skamset meddela att jag faktiskt inte har bakat en enda semla. Förra helgen gjorde jag den isländska motsvarigheten till semla men de går faktist inte jämföras överhuvudtaget. På islänska heter de ”bollur” och jodå, det finns även en jästdegsvariant. Men de har ju ingen kardemumma i. Det är ju det som sätter pricken över i:et! De isländska är mer likt petit chouxbulle med grädde, sylt och gärna choklad på locket. 

I går mina vänner, fick jag smaka på världens bästa semla. Ambassadör Håkan Juholt med fru Åsa hade kick off för ett jätteevenemang med isländska IKEA där de bjudit hit både svenska kockar och Anders Oskarsson, den svenske prisbelönta konditorn.

Herrejösses, semlan som han gör makes you go all the way to heaven. Den är precis sådär lagom stor att du helt enkelt skulle kunna sopa i det ett par stycken. Finbjudning som det var så fick jag nöja mig med en 😉 men bullen var fluffig och hade så där lagom smak av kademumma. Den egengjorda mandelsmassan var så där lagom mixad att du kände mandelstrukturen, sötman och krämigheten. Grädden hade sin äkta smak men ändå så där fluffigt vispad.

En dröm helt enkelt.

Kvällen till ära träffade jag en bloggare som jag följt under en längre tid. Efter att jag googlat igenom mina inlägg så var det just om sous vide jag för ganska länge sen gjorde ett inlägg om Läkaren i köket. Jag har lagat en hel del mat ifrån hans receptsamling.

Du kanske också gillar