Färs kyckling Recept

Kyckling med bacon och saffransris

Här kommer ännu ett Londonrecpet. När vi var där så sa jag till mannen att jag vill gå på en äkta engelsk pub. Ni vet en sådan där burrig engelsk stil som går i grönt och vinrött. Och strax intill Piccadilly Circus så hittade jag smultronstället. Den hade sina anor rejält bak i tiden för det var nämligen Charlie Chaplins favoritställe.

I alla fall så beställde vi in kycklingbröst som var gratinerat i ugn med bacon och ost. Jag har gjort det här en gång förut hemma men då skrev jag aldrig ner receptet.

Det är synnerligen enkelt att göra denna rätt. Du tar helt enkelt kycklingbröst, saltar och peppar, och bryner dem lite lätt i en grillpanna. Just min grillpanna har sin historia, då jag bestämde mig för att vara med i en tävling och se minsann, gick jag inte och blev årets hemmakock 2008 för Jämtland. En stund senare damp denna grillpanna ner hemma och både jag och postbäraren var aningen häpna över det tunga paketet som skickats hela vägen från Sverige.

Nåväl, när kycklingen är brynt så lägger du den i en ugnsfast form och lägger sedan några skivor bacon över och så skjuts in i ugnen ca 30 minuter. Därefter skär du skivor av en lagrad ost och lägger över kycklingen. In i ugn ca 10 minuter, eller tills osten smält och fått färg.

Riset är ett recept från en annan inspirationskälla, the queen in kitchen, Nigella. Saffransris gjorde hon en gång i en av sina matprogram och det har jag serverat många gånger här hemma.

Till det här gör jag en paprikasås med lite sting: Gör en bas på lök, vitlök, paprika och fräs det lite lätt. Häll i lite vitt vin och häll i ca 2,5 dl kycklingbuljong. Krydda med koriander, vitpeppar, lökpulver och eventuellt mera salt. Låt den reduceras till ca hälften. Häll i matlagningsgrädde, mixa och red den eventuellt med lite maizena.

Och som vanligt så serveras en ljuvligt god sallad till.

Du kanske också gillar