I dag startade jakten på den perfekta fläsksteken – eller flæskestek, som danskarna säger. Island har till stor del hämtat sin matkultur från Danmark och till jul är det här en av rätterna som är stående maträtt på julborden.

Det är en konst att göra den perfekta fläsksteken för precis som den kan vara sådär krispigt ljuvligt och gudomligt så kan den vara ett rent disaster om du inte gör det rätt.

Hela hemligheten ligger i svålen. Blir svålen misslyckad så är hela rätten förstörd. Ja, faktiskt så kasst är det.

Att lyckas är faktiskt inte särskilt svårt men det finns några kritiska moment som du måste göra för att du ska lyckas.

Här på Island har fläskstekarna redan skuren svål men om du köper sida/kotlett med svål så måste du alltså se till att svålen är skuren i ränder.

Nästa tricks är salt. Svålen ska maseras noggrant med salt.

Det första du gör är att du steker steken med svålen neråt. Det här är ett absolut måste för annars kommer den aldrig ”poppa”

Sen är då frågan om själva kryddningen.

Mattina satte kanel i sin.

Den här videon tillhör nog en av mina Tina-favoriter som verkligen visar sitt busiga jag med enkla instruktioner om hur du ska lyckas.

Sen det är klart, ska du se mästarnas mästarna så måste vi nog gå till Fläsksktekens mecka och se hur danskarna själva gör det och den här är precis som videon annonser. Idiotsäker.

Min variant har förstås samma moment som både Tina och dansken har men det finns en viktigt detalj som jag hämtat från pappa och farmor. Jag anväder mig av morötter, lök, kryddpeppar, lagerblad och – hade det varit helt optimalt – hade jag även tillsatt katrinplommon. Nu var de slut hemma och jag helt enkelt pallade inte för att kliva ut i regnrusket för att köpa plommonen. Då får det bli lite sylt i såsen istället.

Det som kan ses i den danska filmen är att han lyfter upp steken med aluminumpapper när han ska ”poppa” svålen. Det gör att varmluften kan poppa den rakt över och lämnar inte kvar nedre delen. Jättebra tips!

Danskarna – och islänningarna – serverar det här med brunade kartofler, dvs potatis stekta i socker/smör eller karamelliserade potatis. I vår familj kallar vi det för afi-kartofler, för afi det är ingen annan än farfar det och det är han som brunar vår potatis på julafton.

I dag blir det helt vanlig kokt potatis och istället för en helt vanligt brunsås ska jag göra en kastanjchampinjonsstuvning. Jag börjar med att reducera buljongen som jag fått av fläskesteken, därefter tillsätter jag lite rött vin, matfärg,salt och peppar och den sylt som finns i kylskåpet. Jag föredrar nog helst blåbärsylt men just nu finns det drottningsylt så den får duga fint. Red av såsen antingen med majsena aller en toppredning av vetemjöl och vatten. Tillsätt sedan kastanjechampinjonerna. Jag gillar helt klart kastanjechampinjonerna bättre då de har MER smak än vanliga champinjoner.

Andra tillbehör är majs, ärtor och rödkål. Den isländska hrásalladen är också ett måste och för att kanske beskriva den så påminner den nog mest om coleslaw men den är långt från lika ”fettig” som den svenska varianten.

Det här mina vänner, är söndagsmat deluxe.

Bon Aptite 🙂

Du kanske också gillar