Hur vore det att göra chokladrutorna i form av ett schackbord?

Ljus deg
180 g vetemjöl (3 dl)
30 g florsocker (0,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
125 gram kallt smör
1 msk kallt vatten

Mörk deg
180 g vetemjöl (3 dl)
15 g kakao (2 msk kakao)
30 g florsocker (o,5 dl)
2 tsk vaniljsocker
125 g kallt smör
1 msk kallt vatten

Gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser till den ljusa degen i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte. Gör sedan samma sak med den mörka degen.
  2. Plasta in degarna och låt dem vila i kylen i ca 1 timme.
  3. Kavla ut drygt halva av den ljusa degen så att den är ca 1 cm tjock, jämt över hela. Skär sedan 1 cm breda “pinnar” av den. Gör likadant med drygt halva av den mörka degen. Lägg in pinnarna i kylen i 10 minuter. Bygg sedan din kaka genom att lägga varannan ljus och mörk i 4 rader brett och 4 rader högt. Se till att de är helt ihoptryckta. Rulla resten av den ljusa och mörka degen till tjocka korvar och dela dem på hälften på längden. Den måste vara lika tjock som den stubben som du byggt ovan. Lägg den ljusa på ena sidan av stubben och den mörka på den andra. Tryck till och forma till. Låt vila i kylen tills hela rullen är kall, skiva sedan kakor, ca 7 mm tjocka och lägg på en plåt.
  4. Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i ca 12-12 minuter.

Du kanske också gillar