Nötkött Nyårsupé Recept

Nyårsupé – Oxfilé, potatiskaka och rödvinssås

Det minst sagt annorlunda året är nu i princip slut. Tänk jag minns när B fyllde år i januari att vi satt och pratade om Whuho-viruset som poppat upp i Kina och människor dog av det. Men inte skulle det komma till oss – det är ju så långt borta!

Ja, det hann inte gå särskilt lång tid förrän det var ett faktum att viruset hade kommit igenom landsgränsen och in till vår lilla ö. Den gången kunde de ramma in viruset ganska snabbt eftersom de som var smittade var islänningar som varit på skidsemester. Under sommaren såg det ganska ljust ut. Och gränsen öppnades igen. Alla som kom hit var tvugna att testa sig och det lät ju lovande. Problemet var bara det att det glömdes bort att de behöver testa sig två gånger innan det är säkert att du inte bär på viruset.

Det blev en ny våg och den slog hårdare emot oss. Myndigheterna drog åt svångremmen och vi fick total lock down.

Året har ändå fört med sig en hel del fördelar. Det växte fram nya arbetsmetoder och vi hittade nya vägar som gav oss egentligen MER än det annars så stressade samhälle som vi levde i. Som trebarnsmor som i princip hade bilkörning och skjutsning som andrajobb kunde börja pusta ut och tidspressen försvann totalt.

Vi fick ett lugnare liv helt enkelt. Och jag tror att det här nya – är framtidens normala.

Nåväl, året ska avslutas med pompa och prakt. I alla fall vad gäller maten! Vi får några få vänner hem till oss. Jag ska stå för varmrätten!

Oxfilé med potatiskaka, rödvinssås och bearnese.

Potatiskaka med Västerbottenost:
 • 2 kg potatis
 • 1 stor purjolök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 150 gram västerbottenost
 • 3 dl grädde
 • salt och peppar
  potatismoset:
 • 0,5 dl mjölk
 • 1 ägggula
 • salt och vitpeppar

Gör så här:

Botten av kakan är en helt vanlig potatisgratäng och den går utmärkt att göra dagen innan eller tidigt på morgonen. Den skärs sedan i smala bitar och ovanpå spritsas potatismos. Innan servering ska den in i ugnen igen för att ge potatismoset en krispig yta.

Potatiskakan:
Skala och skiva ungefär 2/3 av potatisen tunnt. Strimla purjolöken och hacka vitlöken. Riv osten. Varva sedan potatis, purjolök, vitlök och västerbottenost. Krydda vartannat lager med svartpeppar och lite salt. Häll över 3 dl grädde och gratinera i ugn i 60 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Potatismos:
Skala resterande potatisar och koka dem mjuka. Gör en potatismos med lite mjölk, smör, en äggula, salt och vitpeppar.

Rödvinssås

Ja varför ska du uppfinna hjulet på nytt?

Att lyckas med köttet:

I min familj vill vi inte äta ”levande mat” dvs vi vill att köttet ha stannat eller mer i mannamål, det får inte vara blodigt. Däremot så får det inte vara dött eller helt genomstekt. Ja, det är inte lätt men den här tekniken gör alla glada.

Du börjar med att bryna köttet runtom. Då stänger du inn all rikedom i smak och karaktär. När köttet fått yta sätter du in det i ugn och beroende på hur lång tid du har så kan du variera ugnstemperaturen. Har du lite bråttom så håller du 100 grader tills köttet fått en kärntemperatur på 63 grader. Har du, som jag hade nu, rejält med tid så sätter du ugnen på 75 grader. Jag hade vårat kött i ugnen i ca 6 timmar. Mörare och godare än så blir det inte.

Till all härlighet serverade jag smörslungade morötter.

Vilken lyxmåltid!

Du kanske också gillar