Färs Husmanskost Recept

Kålpudding i en ny tappning

Det mammas paradrätt och när hon berättde att hon ätit Femmans Kålpudding så blev jag så fantastiskt sugen. Jag har gjort det några gånger på lamm men klassikern är faktiskt gjord på blandfärs. Den typ av färsen vet inte islänningarna vad det är så det får vi i princip aldrig tag på. Och jodå, nog finns det fläskfärs att köpa men det är rena rama ryska rouletten där det lika gärna kan vara en nermald sugga eller en gammal galt. Smakar fan, helt enkelt.

Däremot något som islänningarna kan så mycket bättre än svenskarna så är det bacon. Och jag såg en av favviskockarna Gionardo som använde sig utav pancetta i sin köttfärsås. Pancetta, ja det är bacon det och och den ska hackas fint för att ge den bästa smaken.

Det används alltså nu i denna egna variant av kålpudding.

Ingredienser

  • 1 kålhuvud
  • 3 msk sirap
  • lite sojasås
  • salt och peppar
  • 1 dl buljong
  • 500 g köttfärs
  • 200 g hackad bacon
  • 1 dl kokt ris (skal kokas i buljong)

Gör så här:

Koka riset och låt det svalna. Skär kålen i strimlor och stek det lätt. Häll över sirap och sojasås och låt det få steka en stund. Häll sedan över buljongen och låt det puttra tills kålen är mjuk. Blanda sedan färs, bacon, riset och häll över buljong så att smeten inte blir för fast. Lägg sedan lite av den stekta kålen i botten av en form. Lägg över färsen och avsluta sedan med resten av kålen. Grädda sedan i ugn i ca 40 minuter eller tills färsen är klar.

Servera med lingonsylt.

Du kanske också gillar