– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Ibland är den allra enklaste husmankosten den absolut bästa. Den här rätten skulle jag nog kalla för en riktigt 80-tals klassiker eftersom den fick vi mycket ofta hemma under min barndom. Googlar du ”makaronilåda” och historik så hittar du det här:

Först de rikas mat
Pasta förekommer i Sverige först som högreståndsmat. Makaroner tillagas redan 1658 på Stockholms slott. Det är samma år som freden i Roskilde! Förekomsten på slottet visar på de nära kontakterna med de europeiska furstehovens kök, för makaroner var trendmat vid den här tiden och serverades tidigt med parmesanost. Makaronipastan rullas vanligen runt en rund trästicka, och så drar man ut stickan och kapar rullen småbitar. Redan Cajsa Warg har 1755 ett recept på stuvade makaroner och till dem ska man servera ”litet rifwen ost som ej är amper”, alltså inte en alltför stark ost. Hon har först ett recept på hur man gör nudlar men det är först när det stuvats som hon ger dem namnet ”macaroni”. Nudlar kan alltså ha funnits lite tidigare.

1800-talet kom med makaronipudding
Serveringssätten för de äldsta pastaformerna är dock oklara. Förutom stuvade 1700-talsmakaroner och kokta makaronigryn (vermiceller) så är det på 1800-talets andra halva som den engelska makaronilådan gör en mer allmän entré i Sverige. Med sina fläsktärningar direkt i äggstanningspuddingen blev den snabbt en bekvämmat som mättade många, sparade på dyrbart fläsk och som inte krävde flera pannor i matlagningen. Var makaronerna färdiga så krävdes bara en ugnsform. Allra mest vanlig blir makaronilådan på 1950-60-talen för då kom en ny tidsbesparande pasta: Den förkokta snabbmakaronen. Det gör makaronipuddingen till en standardrätt i skolmatsalarna vid samma tid.

Sesådärja, så gick det med 80-tals klassikern! Den är alltså så mycket äldre än så men jag kan tänka mig att den fick än mer skjuts då snabbmakaronen kom. Min mamma gjorde den dock alltid på originalet, dvs de störa makaronerna och inte de pyttesmåiga snabbisarna. Vi barn älskade den här rätten och så gör även mina barn.

I kväll serveras det alltså en riktig klassiker:

  • 1 kg makaroner, förkokas till 80%
  • Bacon, skärs i bitar och steks
  • 1 gul lök, hackas och steks med baconet
  • 5 stora ägg
  • 6 dl mjölk
  • 200 g riven ost
  • salt och peppar

Gör så här:

När makaronerna förkokats blandas de med bacon och lökröran. Rör sedan ner den rivna osten och avsluta med att hälla äggstanningen (ägg, mjölk, salt och peppar) över allt samman. Grädda sedan i ugn, 180 gr varmluft, i ca 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat. Servera med lingonsylt eller ketchup. Ha gärna lite grönsaker till.

Bon Aptetit!

Du kanske också gillar