Husmanskost Recept

Raggmunk med bacon

Det slår mig att Disa har ingen relation eller tradition till äkta svensk husmankost. Antagligen beror det på att jag under hennes uppväxt inte varit riktigt lika pretansiös, huslig, pysslig och svenskig på så vis som när A och K var små. Det kan också bero på att hon inte har fått vara i Sverige under hela sommrarna utan endast den tiden då vi haft semester. Pandemin har säkert också satt sitt spår då hon har svårt att minnas Sverige som riktigt lill-liten. De åren då hon var liten men ändå ”stor” så var vi inte lika mycket i Sverige.

Morfar fanns inte och då blev det genast mycket mer komplicerat att skicka Disa ensam till Sverige. Och också på grund av att hon var just ensam. A och K hade alltid varandra. De var som tvillingar. Att vara två går alltid så mycket bättre än att vara en.

Det visade sig ganska tydligt i dag när jag för en gångs skull fick för mig att göra det stora jobbet att grädda raggmunk. Nu är det i och för sig inte så betungande men lite pyssel är det nog allt. Hon visste först inte var raggmunk var utan klagade högljutt att hon ville minsann inte ha en massa köttfärs och lök. När jag berättade för henne att det var som pannkakor fast med potatis i så rynkade hon ännu en gång på näsan.

När hon sedan väl fick smaka så tyckte hon nog att det var okej.

Fast bara okej. Hon smetade på ordentligt med lingonsylt och var mer intresserad av baconet än raggmunken själv.

K och A åt så att de nästan storknade. Efteråt beklagade de sig att de ätit så de nästan fått ont i magen.

Klassisk raggmunk

  • 1 kg skalad och riven potatis
  • 1 liter mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • olja till stekning

Blanda alla ingredienser och stek på medelvarm platta. Jag brukar inte göra dem för stora för då är det svårt att vända dem tycker jag. Servera med bacon (eller stekt fläsk) och lingonsylt.

Du kanske också gillar