Filosofi

Jag först principen

För något år sedan kom en vän och hälsade på. Han har bott i Norge de senaste tio åren men var här på visit för att besöka släktingar som fortfarande bor kvar här. Det är genom biltrafiken som jag förstår att jag har kommit tillbaka till Island, sa han.

Det ligger ganska mycket i det påståendet.

Islänningarna kan inte köra bil. De vet inte vad blinkers är och pratar du blixtlåskörning så tror de att du pratar någon form av grekiska. Neibs, här är det ”jag först” principen som gäller. Att visa hänsyn, att släppa förbi eller bromsa in och ge företräde vet de inte var det är för något. Det kan ju kanske låta behändigt i vissa situationer men i de flesta vanliga fallen brukar det innebära ingenting annat än ren och skär kaos. Eftersom att alla har jag först principen så innebär det i praktiken att då kan ingen köra någonstans. Alla blockar för alla.

Just det, fick jag och D bli vittne till idag. Vi bestämde oss för att åka till Ikea och äta lunch. När vi kom ut så var det som att stiga inn i ett inferno av tutande bilar som stod huller om buller och just precis: Tvärstopp – åt alla håll. Det tog oss två timmar att komma ut från parkeringen.

Du kanske också gillar