Örter Recept

Blóðberg – the mother of thyme – Wild Thyme

Jag upptäckte egentligen den här örten för flera år sedan och jag har länge tänkt att det här ska jag plocka någon gång. Det har aldrig blivit av. Antingen har jag varit för sent ute eller så har sommaren passerat och jag har glömt bort örten. Jag har alltid tyckt att den varit en härlig blandning av timjan och mynta och efter lite googling så förstår jag nu varför. Det här är modern till timjan.

Nu fick jag tummen ur vagnen och i morse gick svägerskan och jag ut och plockade. Det var en fantastisk morgon med klarblå himmel, solen stod redan högt uppe och värmde oss rejält fast den ännu inte hunnit torka upp all morgondagg.

Vi hittade massvis med Blóðberg och det tog inte särskilt lång tid att fylla en påse. Nu ligger de på tork i ugnen och kommer att ge oss många härliga rätter. Jag har en kryddblanding som passar fantastiskt bra med lammstek;

Mejram, Timian, Lagerblad, enbär, blodberg, salt och peppar. Gör en marinad med olivolja, finhackad vitlök och färsk persilja.

Torka kryddor i ugn

´Så här gjorde jag: Strö ut stjälkarna luftigt på ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen. Värmen ska inte vara mer än max 50 oC. Det tar olika lång tid innan det är klart beroende på hur mycket kryddor och vilken sort du torkar. Men räkna med några timmar. Titta till dem med jämna mellanrum och det är klart när de är helt torra. Ha gärna ugnsluckan öppen en liten bit eller gå och öppna den så att ångan och fukten kommer ut.

Du kanske också gillar