Ja, fössari är isländskt slangord för fredag eller jag skulle kanske tillochmed vilja förknippa det med det svenska fredagsmyset. Islänningarna önskar varandra Gleðileg fössari, vilket är en vänlig gest om en trevlig fredag. Ja just fredag – inte helg. Då skulle vi säga Góða helgi som rakt av betyder Trevlig helg.

Det ligger något laddat i ordet fössari och den sprider glädje, spänning, förväntan och allt där du önskar dig när du avklarat en arbetsvecka och du dansar gladeligen in i ett par dagars ledighet.

Om svensken fortfarande äter tacos på fredagar ska jag kanske låta osagt men fredagar för islänningen är pizza i alla dess former. Nu är jag i och för sig ingen särskilt större fan av pizza – i alla fall inte så pass att jag vill ha det varje fredag. Men, det ska erkännas att sedan jag börjat med att alla får göra sig egna pizza, har jag lockats med i traditionen.

Och alla blir nöjda.

B vill helst ha en hel gulasch på sin pizza. D vill få ost, ananas och oliver. KI vill få ost, ananas och pepperoni. AB vill få pepperoni. Själv väljer jag helst ost, färska tomater, lök, champinjoner och färsk mozzarella och när den har gräddadts vill jag lägga på ruccolasallad och parmaskinka. Jag river gärna lite färsk parmesan ovanpå.

Såvida jag inte slår slag i saken och gör världens bästa pizzasallad. Då åker ruccolan ut.

Nu när vitkålen är sådär härligt färsk kunde jag inte motstå frestelsen i butiken och i kväll blir det denna sallad.

Trevlig fössari alla ni där ute!

Du kanske också gillar