Filosofi

Jag röstar för nuvarnade och kommande generations säkerhet.

Det debateras till höger och vänster inför kommande helgs valvaka. Vissa argumenterar starkt för att DU måste göra som jag säger, vissa säger att SJÄLVKLART röstar du som DU vill men JAG tycker… eller JAG ska i alla fall rösta…

Jag vet inte vad som är värst? Att någon promsar på att du MÅSTE göra som jag tycker eller den andra varianten som sätter pekfingret på ditt samvete… och vill integrerat se till att du ändå gör som denne tycker att du ska göra, om du läser emellan raderna.

Jag har helt slutat att lyssna på valdebatter i tv för det har utvecklats till en pajkastning och sandlådediskussioner. Jag vill inte leka med dig om han eller hon är med. Och handen på hjärtat. Det jag är mest rädd för är kalabaliken som med en stor risk kommer att ske efter valet. Att politiker kommer i all oändlighet vela, oprutat bråka om vilken regering ska råda, vem som ska vara statsminister och ja, typ en repris från förra gångens val.

Som utlandsvsvensk har det genom åren varit ganska svårt att rösta. Du hänger inte riktigt med och du får inte samma känsla som när du verkligen bor i landet. Vilket också var en av huvudanledningarna för att jag tog steget i att få ha två medborgarskap. Jag är sedan sju år med dubbelt medborgarskap för att jag 1) inte vill missa mina svenska rötter. Ni vet ränderna går aldrig ur tigern 2) att jag kan göra min röst hörd i det land som jag bor i. Island och Sverige har nämligen den unika möjligheten att just kunna behålla det svenska medborgarskapet den dag du väljer att även bli isländsk medborgare.

I år är det annorlunda. I år är det första gången som jag kände med hjärta, mage och hjärna vad jag ville rösta på. Nu tänker jag inte avslöja vad det är som jag röstat på men en sak är säker. Det Sverige som jag lämnade för 22 år sedan finns inte längre kvar. Ett hårt fult felaktigt ekorrhjul har fått rulla för snabbt, för länge och för fel. Enligt min åsikt trampar Sverige krampaktigt vatten och om inte livräddningsbåten kommer snart så kommer det bli mycket farligt och mycket fel att leva i Sverige. Till min stora förfasning.

Jag röstar för nuvarnade och kommande generations säkerhet.

Läs och begrunna det uttycket. Det rymms mycket i det påståendet. Där kan du finna utveckling, skola, arbete, sjukvård, arbetsmiljö, naturen, våld dvs. ickevåld, klimat, pension… ja listan kan göras lång inom denna ram. Det här kan tolkas på många sätt. Och ger dig möjlighet att välja just det parti som du tycker passar bäst in i det här uttrycket och det finns inte ett svar. Men det är din rätt och skyldighet att ta reda på vart dina åsikter ligger.

JAG har gjort min röst. Den som jag så fint fått ärva av tidigare generationers kamp som resulterade i ett beslut som erhölls den 24 maj 1919!

Det ska bli ett sant nöje att följa valvakan i helgen.

Bidl: Nordiska Museumet och artikel här

Du kanske också gillar