Recept Sylta och safta

Blåbärssylt och Kråkbärsgelé

Jag verkligen älskar att jobba i köket. Här stod jag nu bland alla bär från helgens bärplockning. De sista åren har jag gjort det ganska lätt för mig och fryst in allt och tagit fram pö om pö. I år fick min fina saftmaja komma fram och jag gjorde saft på alla kråkbären. Det skulle bli gelé var tanken.

Saftmajan

Det praktiska med saftmajan är att den sköter sig helt själv. Inga jobbigt pressande utan du ser till att det finns ordentligt med vatten i den nedre delen. Det tar visserligen sin tid att göra saften men när du inte behöver stå och passa så är det här verkligen kanon.

Den större mängden blåbär fick ändå åka in i frysen för den används ofta till boost och till frukostflingorna. Det blev ändå en liten mängd sylt för jag hittade så söta fina burkar på Ikea. Burken är enbart fem centimeter hög. Det blir perfekta gåbortpresenter.

Linjen kallas för krösamos, vilket i mina gamla småländska trakter är inget annat än potatismos 🙂

Så här fint blev det:

När saftmajan jobbat klart var det dags för syltsockret. Nu plockade jag bären ganska sent på sässongen vilket betydde att jag i princip bara hade mogna bär. Det märktes i morse för det var nästan ingen gelé i burkarna. Panikartat googlade jag vad jag kunde göra nu men där stod det klart och tydligt att då går det hur bra som helst att koka om och tillsätta mer pektin eller syltsocker. Nu var syltsockret slut hemma men jag hade massor med pektin. Nu står de och svalnar så nu borde det bli finfin gelé.

På söndag ska jag ha min prisbelönta och klassiska Farmor Ingeborgs söndagsstek med gelé!

Du kanske också gillar