Jag ska testa ett nytt recept på lussebullar. I alla år har jag använt mig av kvarg men jag vettekatten om det verkligen blir så bra. Det här receptet låter riktigt lovande.

Saffransdeg

Saffransblandning:
1 gram saffran

20 gram kokande vatten (2 msk)

20 gram strösocker (2 msk)

Fördeg:
500 gram mjölk (5 dl)

550 gram mjöl (9 dl)

50 gram jäst

Saffransdeg:
500 gram vetemjöl (drygt 8 dl)

200 gram socker (dryg 2 dl)

5 gram salt (1 tsk)

150 gram rumsvarmt smör

Till utbakningen

Russin

1 ägg

Instruktioner:

1. Blanda saffran, socker och vatten, låt dra i ca 20 minuter.

2. Gör fördegen. Värm mjölken till 30 grader och blanda ihop till en lös deg med mjölet, jästen och saffransblandningen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan resten av vetemjölet, sockret och saltet och knåda i maskin i ett par minuter.

4. Tillsätt det rumsvarma smöret och knåda till en smidig deg som är slät och glansig, det tar ca 10-15 minuter.

5. Låt degen vila i ca 20-30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan hantera den utan att den vill dra ihop sig.

6. Baka sedan ut lussekatterna som du vill ha dem, du behöver inget mjöl till utbakningen. Jag brukar kavla, skära remsor som jag sedan rullar ihop till katter, det ger dem helt perfekta snurror.

7. Lägg bullarna på plåtar och täck över med en bakduk, låt dem sedan jäsa till ca dubbel storlek, det tar minst ett par timmar.

8. Lägg russinen i blöt i 20 minuter. Sätt sedan russinen i bullarna och baka av dem.

9. Grädda i 210 grader varmluft, (230 grader vanlig), i ca 8 minuter tills de fått fin färg.

10. Så fort du har tagit ut dem ur ugnen, pensla dem med ägg uppvispat med lite vatten och salt. Pensla runt hela så att de blir glansiga och fina.

Här kommer också några bra tips:

Här är 5 tips jag verkligen önskar att jag visste i alla år när jag bakade torra lussekatter.

  1. Fördeg! Precis som med min vetedeg så gör fördegen att degen blir väldigt behändig och lättarbetad, inte en gnutta mjöl kommer du att behöva till utbakningen. Dessutom så bli smaken bättre och hållbarheten längre. Fördeg kan låta krångligt, men det handlar om 30 minuter, inte om dagar i förväg.
  2. Rumsvarmt smör som tillsätts allra sist i degen. Om man använder smält smör så behöver degen mer mjöl för att kunna arbetas med och då får du torrare bullar.
  3. Arbeta degen länge, så att det verkligen hinner utvecklas glutentrådar. Mycket längre än du tror, 15-20 minuter i köksmaskin.
  4. Låt russinen ligga i blöt. Om du stoppar torra russin i bullarna så kommer de att dra åt sig fukt som vi helst vill ha kvar i bullarna. Så låt russinen ligga och dra sig i vatten i någon halvtimme innan du pillar ner dem i bullarna. Jag sätter russinen i bullen precis innan de ska in i ugnen.
  5. Pensla med ägg EFTER att lussekatterna varit i ugnen. På så sätt blir hela bullen glansig och fin och ägget stänger in fukten i bullen och de håller sig saftiga längre. Du får inte heller någon ful rand mitt på bullen, men det måste göras direkt när de kommer ut ur ugnen, medan de fortfarande är heta.

Bonustips! Kavla ut degen, skär remsor med en pizzaskärare och rulla dem inåt mitten, vänd och rulla åt andra hållet. Då får du extra många varv på bullen och de blir helt perfekta! 

Du kanske också gillar

[instagram-feed]