Historia

Länge leve Kung Fredrik och Drottning Mary

Danmark och vi i Norden skriver historia. Drottning Margarete abdikerar och hennes son Fredrik den tioende tar vid som kung. Numera har Sverige en mer avslappad och generös bild av Danmark och den forna tyranniska bild av Danmark torde vara ett minne blott.

Efter att nyligen läst boken Vasa Rebellen av Gustav Skördeman har jag ett färskt minne av denna fruktansvärda tid som Sverige och svenskarna befann sig i. Att Kristian II eller Kristian Tyrann som han också kallades verkligen var så brutal som sägnen sas får mig att dock fortfarande att känna en visst tvetydning mot danskarna och Danmark.

Året är 1518, den unge Gustav Eriksson Vasa är en av de unga männen runt Sten Sture. Men, han har svårt att få en position vid hovet. Hans far har genom svek och dåliga beslut lyckats dra familjen Vasas namn i smutsen. Gustav vill göra allt för att återupprätta familjens heder och göra sin mamma Cecilia Vasa stolt.  

Hemma på Rydboholm råder det sorg då en av Gustavs yngre bröder är svårt sjuk. Cecilia vakar vid hans sida, samtidigt som hon försöker ta hand om sina döttrar och oroar sig för sin son vid hovet. Den vilde, envise Gustav som inte klarat av att anpassa sig efter sina lärare i Uppsala utan lämnat skolan i vredesmod.

Sten Sture är en karismatisk ledare som ändå ser förtjänster med den unge Gustav och skickar honom som en av sina utsända att tala med den danske kungen Kristian. När Gustavs sällskap når fram till mötesplatsen visar det sig att Kristian har allt annat än välvilliga planer. Ganska snart står det klart att alla i sällskapet är beredda att svära Kristian trohet förutom Gustav. Det blir första steget på Gustavs vägval, han kommer att stå upp för Sveriges frihet till varje pris.

Vasa – Rebellen är den första delen i en dramatisk och underhållande romanserie om familjen Vasa. Om makt, förbjuden kärlek, krig, och frihetskamp, om osannolika men sanna händelser. Men också en berättelse om hur det moderna Sverige började formas.

Innledingsord om boken Vasa, Rebellen av Gustav Skördeman

I kväll är det dock helt bortblåsta tankar och vi äter finmiddag dukat till vitt och rött bord. Att för att förgylla en annars så vanlig söndag. Maten är visserligen inte dansk men vi hade dansk äppelkage som verkligen satte pricken över i:et på en bra helg.

Under middagen tittade vi på sammanfattningen som SVT2 gjort över dagens händelse. Kung Fredrik och hans vackra Drottning Mary är nu en verklighet.

[instagram-feed]