Det här behöver du :
3 normalstora potatisar
2 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1/4 kålrot
½ purjolök
2 ägg
3 tsk salt
ca 3½ dl vetemjöl
3½-5 dl gräddmjölk *
500 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skölj och skala rotfrukterna. Riv dom i assistent eller för hand på finaste rivsidan. Blanda ner allt i en rymlig bunke. (det ska bli ca 2 liter när allt är färdigrivet) Tillsätt ägg, salt och mjölet och blanda väl. Slå på så mycket gräddmjölk att du får en konsistens som är tjock men inte för rinnig, det ska likna lingonsylt i konsistensen, det är en bra jämförelse tycker jag.

Skär fläsket i skivor och sedan i mindre fyrkanter.

Smörj en ugnsform ca 30*40 cm och bröa den med vanligt vetemjöl. Häll i smeten och tryck ner fläsket lite huller om buller. Grädda i 175 grader ca 1 timme.  Låt lufsa ”stå till sig” en stund före servering så stabiliseras konsistensen. Servera med lingonsylt, sallad och rödlök.

* Mängden gräddmjölk kan variera, helt beroende på hur vattniga rotfrukterna är, ibland behövs mer, ibland mindre.

Du kanske också gillar