Recept

Delicious Iceland

Det har börjat en ny serie här på Island. En kulinarisk upplevelse i kombination av vacker naturmiljö och ett milt sagt en natursprakande upplevelse. Att programmet är gjort för BBC food genomsyrar hela uppläggningen vilket inte alls gör det särskilt sämre. Om någon kan göra matprogram så är det just BBC food. Ni minns kanske ”mat-Tinas” BBC program, eller den norska varianten. Språket, uttalen, maten, upplevelsen, sättet att laga mat på och de fantastiska miljöinslagen från den lokala miljön.

Ett lyckat koncept helt enkelt.

I går var avsnitt nr 2 och förutom fantastisk fjällmiljö, laxfiske så fick både jag och B höja på ögonbrynen. Det finns alltså vilda kantareller på Island! Ja, inte på många ställen med denne kock hade sniffat rätt på dem. Denna juvliga guldiga dröm som vet precis hur den ska reta smaklökarna. Jag har också hittat den här. På burk. Och det verkar inte vara många islänningar som vet om denna guldgruva så jag köper ofta upp hela lagret så snart jag ser den i butik.

I alla fall så gick han hårt ut i går och lagade en timjan, apelsin, citronkryddad laxsida som han grillade och till det serverade han en krispig stekt sallad bestående av grönkål, paprika, körsbärstomat och zuccini. Färgprakten var enorm och bara genom att titta på härligheten började det vatnas i munnen.

Jag har aldrig haft apelsin till lax förut. Det ska vi testa idag.

UPPDATERAT: För den som vill se hemsidan av det program jag just beskrivit kan göra det här.

Lax med citron och apelsin

Du kanske också gillar