Jag tvärsatte mig upp i sängen i morse. Jag ska baka kanelbullar! Jag upp på studs för att gramsa igenom alla skåp och inse att jästen är slut!

Typiskt. Jag som var så sugen på kanelbullar! Efter lite googling inser jag att affärerna faktiskt har öppet som vanligt så efter en runda dit och inhandling av diverse saker var bullbaket igång 🙂 Och nu avnjuter jag nybakat med en kopp kaffe. Gudomligt om du frågar mig!

Eftersom KI är mjölkallergiker så har jag bytt ut mjölken mot sojamjölk men det funkar precis lika bra. 🙂
5 dl mjölk
50 gram jäst,
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
15 dl vetemjöl, -16 dl
125 gram smör, rumstempererat
1 st ägg, till pensling
pärlsocker, till garnering

Fylllning:
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel, mald

Tillagning

40 – 50 bullar

1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Du kanske också gillar