Husmanskost

Grjónagrautur með slátri

Tungvrikning och totalt oförstående?

Misstänkte det men faktiskt så är isländskan mer logiskt än vad du som svensk kan tro.

Grjón=gryn
grautur= gröt

Au på isländska uttalas alltid öj och vid närmare beskådning av tex gotlänskan så har de samma böjelse för au och au så nog är språken helt klart besläktade.

Slátur då? Ja á är ungefär som å och ordet betyder helt enkelt slakt. Och om du skulle fråga en riktigt gammal svensk skulle denne helt klart veta vad en slaktprodukt är. Men för att förklara, slátur helt enklet inälvsmat, typ blodpuddning men även leverkorv går under samma benämning.

Nåväl, det var dagens isländskakurs 🙂

Och det var just det här som vi åt i går kväll. Risgrynsgröt med ljummen leverkorv. Jag antar att det låter som en aningen konstig kombination men här på Island är det en mycket vanlig vardagsmat. Gröten, som äts med kanelsocker, dvs socker och kanel som du blandar och strör över gröten. Vid sidan om serveras den varma leverkorven. Och ja, det är riktigt gott. Flickorna har det som en av sina älsklingsrätter. Jag har också sett dem som bryter ner leverkorven och har den i gröten.

Nu har jag alltid trott att det här är mycket typiskt för Island men de fakto är att jag stötte på en liknande rätt i Paris. Fast där är den än mer kaloririk. Jag och B hade hört att den lokala befolkningen helst gick på restaurangerna som ligger på Sakrecöres bakgator. Och mycket riktigt, vi hamnade på en riktigt lokal och trevlig restaurang som mer eller mindre såg ut som en omgjord lägenhet. Vi frågade om husets specialitet och kyparen kommer in med – ja just det – riktigt fet risgrynsgröt med ankleverpastej, som låg som kluttar runtom i gröten. Smaken var det definitivt inget fel på men redan efter halva portionen gjorde hjärtat dubbelvolter av den feta maten.

När jag var liten åt vi också en hel del risgrynsgröt, eller tomtegröt som jag också kallade det för. Och här åt vi den också med kanel och gärna en klick smör i.

Mättande och gott. Fast i dagens GI och LCH värld antar jag att denna rätt inte serveras särskilt ofta i de svenska hemmen. Eller har jag fel?

Hur du på bästa och enklaste sätt gör din risgrynsgröt:

2,5 dl grötris
5 dl vatten
salt
1 msk smör

Koka upp ris och vatten och låt småkoka i 10 minuter.

1 liter mjölk
1 kanelstång

Därefter häller du i 1 liter mjölk och 1 kanelstång och höj nu till högsta värmen på plattan. Nu är det viktigt att du rör om i grytan hela tiden tills mjölken börjar koka. När mjölken koagulerat tar du bort kastrullen från plattan och ställer på ett korkunderlägg. Lägg på lock och låt dra i en och en halv timme. Gröten är klar att serveras. Enklare än så kan det alltså inte bli.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]