LCHF Recept

Godaste lammgrytan LCHF

Det här är nog bland den godaste lammgrytan jag gjort i mina dagar. Och jag har en svag aning om att det beror på att jag kokade med ben. Jag hade nämligen en stor påse med sk. soppkött, ni vet sådana där bitar som blir över vid slakt. De är oftast ganska feta men jag hade plockat ut de finaste bitarna då jag packade köttet och dessutom så renskar jag alla bitarna en gång till och fick bort det mesta av det ”tjocka fettet”.

Jag började med att brya alla bitarna så att jag stängde in köttsaften. Därefter la jag ner morötter, kålrot, lök, vitlök och hälde över en rejäl slurk med viltfond. Jag kryddade med vår speciella viltkrydda, paprika, cayennepeppar, timjan, fem krossade enbär, salt, vit och svartpeppar. Jag hälde över nästan 8 dl vatten och avslutde med en dryg matsked med tomatpuré. Dessutom använde jag mig utav 1 paket tjockskuret bacon. Allt det här fick småkoka i närmare två timmar.

Därefter fick lammgrytan stå svalt över natten. En halvtimme innan servering värmer jag upp grytan och tillsätter då champinjoner och charlottenlök.

Om du vill köra en LCHF rätt så serverar du kokt blomkål men det klassiska är förstås helt enkelt vanlig kokt potatis.

Recept:

1 kg Lammköttbitar, helst med ben
1 gul lök
4 morötter
1 kålrot
4 vitlöksklyftor
viltfond 0,5 dl
8 dl vatten
Kryddor:
paprikapulver, cayennepeppar, viltkrydda, 5 krossade enbär, salt, vit och svartpeppar, timjan
1,5 msk tomatpuré
200 g tjockt bacon

Dag 2
charlottenlök
champinjoner.

 

Lammgryta LCHF

Du kanske också gillar