– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Okategoriserade

Lammsadel med sötpotatismos

Jag har flera gånger gjort recept efter islands ”Nigella” I alla fall har hon hämtat sin inspiration ifrån henne. I hennes senaste julserie gjorde hon en läcker lammsadelsrätt som jag tänkte laga så här de sista dagarna på året.

Det mest intressanta är att hon flår ryggen, dvs hon tar bort den tunna hinnan som annars brukar bli antingen seg eller hård. Jag vet att en del tycker det är gott att knapra på men här kommer kryddorna bättre fram då många skär bort detta och förlorar då kryddsmaken.

Nu hade hon enbart salt och peppar men jag har tänkt att använda kryddblandning som jag lär mig av svärfar.

kryddblandning: olivolja, flingsalt, viltkrydda med enbär, koriander, paprika, lökpulver, spiskummen, lite farinsocker och svartpeppar.

Börja med att ta bort hinnan medans ryggen fortfarande är frusen. När den har tinat skär du rutmönster i det kvarstående fettet och smörj den med kryddblandningen. Låt den stå i några timmar innan den ska in i ugn.

I ugnsformen skär du ner 3 morötter, 1 gul lök, 2 vitlöksklyftor och 2 lagerblad och 5 dl vatten

Sätt ugnen på 210 grader varmluft och baka den i ca 25 minuter

Ta ut steken och sänk värmen till 130 grader och stek den sedan tills den når 69 grader eller ca 50 minuter.

25minuter i ugnen för att få en fin yta på ryggen

Koka sedan sötpotatisen

Karamelsky till sötpotatisen: smör och sirap smältes i kastrull med kanel och ca en matsked ingefära. Blanda det här med de kokta potatiserna och gör sedan mos av kalaset. Häll moset ien form och toppa med pekannötter. sätt den sedan inn i ugnen några minter innan den serveras.

Gör sedan såsen av grönsakerna och skyn från såsen. Mixa allt och smaksätt med mer salt och peppar och häll i ca 1,5 dl grädde.Servera med en god sallad.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]