Lamm Recept

Påsklamm

För väldigt många är lamm en lyxvara. En del kan inte äta det alls utan tycker det smakar ”kofta” Här på Island är det en nationalrätt. Lammet är helt klart det mest föbrukade köttet på Island och det isländska lammet håller en kvalitet av mästerklass. Mycket beror på djurhållningen – och födan. Här strövar lammen fritt under sommartiden och det frodiga, proteinrika gräset ger köttets unika smak.

Afi Markus, har sitt recept som jag har lyckats locka ur honom, är en stående paradrätt hemma hos oss och det är först och främst det som flickorna och pappa B förknippar med lamm. Kryddblandningen ger en magisk karaktär som verkligen lyfter fram lammköttets bästa sidor. Här får koriander, paprikapulver, lökpulver, salt, vitpeppar, spriskummin och farinsocker maseras in i det möra köttet som ger en blandning av sött och salt.

I dag tänkte jag göra en ny variant som jag hoppas ska ge flickorna och pappa B en aha-upplevelse och kanske – förhoppningsvis – se lammet från en helt annan sida.

Det ska bli rosmarin och citronmarinerad lammrygg.

Blanda 1 dl olivolja, rosmarin, salt och peppar. Riv av skalet från 1 citron och pressa ur saften av den ena halvan. Avlsluta med att pressa ner 2 vitlöksklyftor. Masera sedan marinaden runt köttet. Skiva den andra citronhalvan tunnt och lägg ovanpå ryggen. Låt detta vila i minst en timme.

Sätt ugnen på 160 grader och gå upp till en kärntemperatur på 69 grader. Ja, jag vet att de flesta vill helst inte gå längre än 65 grader men i den här familjen vill vi inte ha rött kött.

I dag tänkte jag servera det här med en blandning av vanlig- och sötpotatis som jag rostat i ugn. Det finns lite sparris kvar sen gårdagen så den tänkte jag steka i en grillpanna. Och förstås en fräsch sallad till det. Sås känns ganska onödigt i dag.

Du kanske också gillar