– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Våran familj älskar pizza. Jag är väl måttligt intresserad, särskilt om jag ska få samma pizza som min man, som helst vill ha en hel gulash på sin pizza. Nu har jag hittat en variant som passa mig ypperligt i smaken. Pizza Blanko. Och precis som det låter så är den aningen annorlunda en den klassiska pizzan med tomatsås i botten. I vår familj råder det breda smaker vilket har resulterat till att från och med nu så får var och en göra sin pizza.

Äldsta dottern och jag har en ganska liknande smak så precis som jag ville hon ha pizza blanko. I dag hade vi vitlöksmarinerade jätteräkor men parmaskinka kan jag också tänka mig är ett ypperligt alternativ.

Pizzadeg för 5 pizzor:

  • 5 dl vatten (41 grader)
  • 1 påse torrjäst
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 10-12 dl. vetemjöl

Värm vattnet med en temperaturmätare. Det är viktigt att det varken blir för kallt eller för varmt och torrjäst vill ha emellan 40-45 grader jämfört med färsk jäst som inte vill ha mer än 37 grader. Blanda alla ingredienser och gör till en slät fast deg. Låt jäsa i ca 45 minuter

Blankoblandning och topping:

  • 250 g. creme fraiche (10%)
  • 2 rejäla matskedar med philadelfiaost
  • två stora nävar med riven västerbottenost
  • Skivad färsk tomat
  • Färsk basilka

Dela degen i fem delar och kavla ut till valfri tjocklek. Bred på blankomassan och grädda i ugn eller grill på högsta gradtal i ca 10 minuter. Ta ut pizzan och lägg sedan på valfri pålägg. Den här pizzan har ruccolasallad, vitlöksmarinerade jätteräkor och svarta kalamatioliver.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]