– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Þorrinn

Bondens dag – Välkommen þorrinn!

Sverige var starkare. Även om Island gjorde ett riktigt tappert försök och ledde under en tid i handbollsmatchen så gick det inte att komma igenom den kinamur med de enorma svenskarna. Svenska målvakten var som en ettrig terrier som bevakade sitt teritorium på liv och död. Det gick vilt till och målvakten utdelade både en och två snytingar. Han ägde det området och han var inte sen att tala om det. Rubriken i isländsk media talade om en match om liv och död.

Matchen var ändå ett fenomenalt skådespel och åskådarna fick valuta för pengarna. Spänningen låg på topp från första till sista sekund. Precis så som en match ska vara.

Island välkomnar också Þorrinn (Thorrinn). Den tiden på året då det äts fermeterade lammpungar, skallsylta, surhaj, torkad fisk som sköjs ner med den svarta döden. Svarta döden, ja det är isländsk brännvin det. Nu är jag inte mycket för brännvin så jag sköljde ner härligheten med bubbelvin. Det gick precis lika bra.

Thorrin startar med Bondens dag, dvs mannen i husets dag. Det firas med blommar och en knippe öl. Thorrinn firas i en månad och avslutas med Konudagurinn, dvs kvinnans dag.

En sed och tradition som är väl värt att bevara. Även om maten fortfarande känns som en sten i magen…

[instagram-feed]