Efter en lång weekend i Sverige och Mora är jag nu hemma igen. Det har varit en upplevelse på mångt och mycket.

Först och främst att få deltaga på mitt gudbarns barndop som var något av det mest trevliga jag gjort på mycket länge. Lille Karl Eric Hugo skötte sig exemplariskt och tyckte att dop var finemang. Han log, skrattade och hängde med när prästen döpte han. Efteråt var det middagsbjudning hemma hos bror med fru. Och behöver jag säga mer att min bror är kock… Det var en kulinarisk upplevelse, som alltid, och dessutom mycket trevligt att få umgås med släktningar jag inte träffar så ofta. En mycket lyckad dag som kommer att finnas med i minnet för lång tid framöver.

Den andra upplevelsen var nog att bara få vara i Sverige. Under lågsässong så att säga. Att få insupa svensk höst. Se alla dess vackra färger.

Att få komma till en svensk skolgymnastiksal och gå på Friskis och Svettis. Hela två gånger hann jag med att hoppa runt med hurtiga svensson-friskusar. Det bokstavligen luktade gammal gymnastiksal.

Charmerande. Hjärtvänligt. Inbjudande.

När jag satt där på bänken och inväntade lördagens pass kunde jag inte låta bli att fundera över hur det skulle ha varit om jag blivit en så kallad typisk svensson. Volvo, villa, vovve, man och barn. Bo i kedjehus eller villa och sitta i kassan på snabbköpet. För även om jag numer ändå har både man och barn och snart ett hus så känns det ändå som att jag befinner mig milsvägar från den imagen. Det som i min tidiga ungdom kändes så ”tabufel” kändes numer som en riktig ”mysfaktor”. Tänk om det var jag som hurtigt skuttade omkring där medveten om att hemma finns både volvon, villa, vovven, mannen och barnen. Och det skulle bli lördagsmys med – ja vad är svensk lördagsmys nu för tiden?

När jag bodde i Sverige var lördagsmys tacos och bingolotto. Ja och förstås började lördagsmyset egentligen redan på förmiddagen då det skulle tippas för att sedan köpa grillade revben och titta på tipsextra och V75. Sen kom dipp och chips förstås också fram för att sedan på kvällen äta tacos och spela bingolotto.

Det är min bild av svenssonliv. Jag antar att den bilden inte riktigt stämer längre. Eller gör den det?

En annan sak som också ändrat sig brutalt sen jag bodde i Sverige är min syn på H&M. Det var en butik jag aldrig satte min fot i. Nu bokstavligen älskar jag den. Jag gick lös ordentligt och handlade massvis för tjejerna. Nu ska väl ändå morgnarnas klädproblem vara ur vägen för ett tag.

Så nu är jag hemma igen. Och jag känner…. saknad. Det är synd att det är så dyrt att ge sig iväg på sådana här weekendar. Annars hade jag gjort det mycket oftare.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]