Recept

Farmor Ingeborgs söndagsstek

Det här är just precis vad som kallas för den klassiska söndagssteken. Och det är min farmor Ingeborg som ligger bakom den lilla ”hemligheten” – och det är att använda lite kaffe i buljongen. Det ger en extraordinär smak som är precis just sådär ljuvligt gott.

Särskilt när du nu börjar bli lite småless på all julmat.

Farmor Ingeborgs söndagsstek

Nötstek (storlek efter behov och antal gäster)
3-4 morötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
8 katrinplommon
7 dl buljong (beror lite på hur stor stek du har)
1,5 dl kallt svart kaffe
3 lagerblad
1 knapp msk timjan
salt, peppar.

Gör så här:
Börja med att bryn köttet runtom (för att stänga in saften i köttet) Skär alla grönsaker groft och lägg i grytan. Häll över buljongen i grytan och sjud sakta på låg värme. Jag vill ha min stek ganska välstekt och går därför upp till 65 graders kärntemperatur. Ta upp kötet och sila bort buljongen i en annan kastrul. Det här är så grunden till såsen. Red såsen och häll i grädde. Krydda eventuellt med lite mer salt och peppar. Runda av såsen med en klick gele eller sylt. Servera med kokt potatis och en grönsallad.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]