Småprat Video

Röda tråden

Allt som ofta har jag proklamerat om vikten att hålla sig kvar vid huvudkonceptet. Att inte tappa den röda tråden så att säga.

Det här inlägget blir väl till en viss del arbetsrelaterat men som den varumärkesstrateg jag är så får jag väl kalla det för arbetsskada 😉

Jag ser så många fall där klåfingriga marknadschefer går ifrån företagets kärnvärden bara för att de under en kortare period möter en negativ försäljningstrend. Eller så är de helt enkelt alltför intresserade av att ”vara pionär med framtiden” att de på vägen glömmer bort det som företaget en gång prisades för. Att det tar åtskilliga år att bygga ett varumärke glömms bort på vägen och inom loppet av en bråkdel av sekund har de rivit ner varumärkets hjärta och andetag. Där står de sedan med handen fast i kakburken och fattar ingenting av vad det var som egentligen hände.

Det i sin tur behöver inte betyda att du måste vara en stelbent konservatist som tvärvägrar att se nya infallsvinklar och eller vill ta emot marknadens krav på förnyelse. Det här är en balansgång som du som varumärkesstrateg måste ha som fingerkänsla. Det går nämligen att riva ner ett varumärke om du INTE lyssnar på marknadens krav om utveckling.

Det handlar helt enkelt om att förnya, förbättra, utan att tappa den röda tråden.

Grundkonceptet och summa kardemumma: Håll dig till dina kärnvärden och var lyhörd på marknadens krav och efterfrågningar. Att du dessutom har känslan för att baka in den i en ny innovativ framtidsbakelse är bara som grädden på moset.

I går gick vi och såg Bond. James Bond

Han är tillbaka. Så precis, så brilliant och perfektionism till den yttersta grad att jag kunde inget annat än att mer eller mindre sitta och hålla andan medans den ena perfekta scenen efter den andre så pretantiöst efterlöste varandra. Det kan också ha att göra med att min höggravida mage fick för sig att ha samandragningar under hela filmen, som gjorde att jag fick kippa efter andan gång på gång, men det är en annan historia.

Det snabba intrott med gasen totalt i botten. Var tillbaka. Branding.

Den tilltuffsade kvinnoälskande Bond med sin smokingelegans. Var tillbaka. Branding

Hans humor och precision att bli rakad med kniv av en kvinna med mycket attraktiv kvinna. Sexigt ut i fingerspetsarna och en ton av underdominans som lät fantasin fara iväg eftersom därefter visades inget mer. I gamla Bond hade vi fått se en utveckling av just den scenen där alla vet att Bond sedan tar kommandot och avslutar den i sängen. Det behövdes inte längre. Det gav dig dock en lockande tanke som satte spratt på din fantasi. Gjorde de det – eller gjorde de det inte?

Att hon dessutom i slutet hette Moneypenny gav det hela en elegant touche. Brand development.

Martini, shaken but not stired. Tillbaka, men med en ny förpackning och utbytt till: perfect. Det behövs nämligen inte sägas längre. Alla VET att Bond vill ha ”shaken but not stired”. Brand recognition i allra högsta grad.

Att de släpper igenom Bond utan att ha avklarat sin fysiktest var också tillbaka fast här var det M som godkände och det är en nyhet. Tidigare var det Bond själv som manipulerade den vackra kvinnliga doktorn, som nu förresten var utbytt mot en manlig. Kanske visste M att hennes tid var uträknad och ville helt enkelt att Bond skulle få sin chans, som han alltid får. Brand streching. (I bland kan det vara nödvändigt – men det är en hal is att gå på och krävs en hög aktsamhet.)

Nu finns det otal antal flera exempel att peka på i filmen men det vore som att förstöra för dem som ännu inte sett den. Här är bara några expempel på hur väl de lyckades utveckla varumärket – och dessutom enligt mig hitta tillbaka till grundkonceptet – för det här mina vänner, är Bond när han är som bäst. Rå, action, elegans, sexighet och en förprogramerad killing machine. Det var också trevligt att få se lite av Bonds rötter, som faktiskt är första gången i Bonds filmhistoria. Det har talats om det tidigare och närmare än så här lär vi aldrig komma Bonds barndom.

Om jag vore lärare på någon Brand Management skola skulle jag definitivt ta den här filmen som ett yppert bra exempel på hur du lyckas att utveckla ditt varumärke utan för den skull tappa tråden och gå i från ditt huvudkoncept.

James Bond is back. Och är här för att stanna. Det är en sak som helt är säkert.

Jag ser redan fram emot nästa.

 

Du kanske också gillar

[instagram-feed]