Husmanskost Recept

Lappskojs kommer inte från lapparna

Min far är fabrikör. Direktör kan vilken snorvalp som helst bli, sa han och fortsatte att fabrikör, det är du när du har truck och skorsten. Ja, så sa han min far och jag minns hur jag som liten kisade upp mot den höga skorstenen som stolterades från en av fabrikens varmrökar.

Nu är han pensionerad sen många år tillbaka men då och då river vi upp gamla minnen från ”fabrikörstiden” och ofta sker det med ett litet leende på läpparna.

Och det gjorde vi i morse.

I min ”morbergska resa” har jag nu kommit fram till Lappskojs vilket påminde mig om artikelnumer 1039 och 2039. 1039 var Salta biten på burk och 2039 var den revolutionerande efterföljanden i folievac, en kylkonserv i plastförpackning som hade sin storhetstid under det glada 80-talet. Ni vet på den tiden då skolköken fortfarande serverade kokt kall skinka med vitsås och gröna ärtor. Jag minns också hur han muttrade att ”ungar nuförtiden äter visst bara pizza och annat trams” när han på mitten av 90-talet läste över den dalande försäljningsstatistiken på folievacsprodukterna och sa att nu är det snart dags att lämna över till nästa generation. Och det gjorde han. 1998 såldes fabriken. Varumärkena som utvecklades finns kvar än i dag på den svenska marknaden men fabriken, ja den är ett minne blott.

När jag nu bläddrar igenom Morbergs kokbok och finner denna anrika rätt så kan jag inte låta bli att dra på smilbanden och jag hör min fars ord klinga i bakhuvudet. När jag berättar för han att jag tänker servera lappskojs till mina ungar, drar han till med ett klingande skratt och fortsätter att ”du vet väl att lappskojs inte alls kommer från lapparna” Lappskojs är från början en dansk rätt och det var egentligen engelsmännen som började med ”Lobscouse” som helt enkelt betyder ”att sleva i sig”

Så nu min rara små gullvippor så ska ni få lappskojs, sa jag till flickorna när jag skjutsade dem till skolan i morse.

Nu lär jag inte få tag på någon salta bit inte, utan här får det bli lappskojs med en isländsk touch, dvs lamm. Vad tror ni om det?

350 g kokt saltat kött
10-12 potatisar
1 gul lök
1 lagerblad
2-3 msk smör
salt och nymalen peppar

Koka köttet så pass länge att det faller i sär, Gör potatismos och rör sedan ut köttet i mosen. Servera med innlagda rödbetor.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]