Har du precis som jag en bit rökt lax kvar i kylskåpet sen jul? Jag har precis luktat på den är fortfarande fräsch och luktar sådär ljuvligt rökt som just en lax kan göra.

Så jag fortsätter i min kulinariska resa i den Morbergska kokboken och vi testar hans laxpudding. Fast med min egna stil för här stöter jag återigen på patrull och med en mjölkproteinallergiker i huset så  funkar det vare sig med mjölk eller grädde. Å andra sidan, när jag tänker efter skulle det vara intressant att göra två varianter. Ja, ni vet en som går helt enligt receptet och den andra med mjölkfritt. För att kunna gämföra och göra en bedömning om det verkligen behöver vara ko-produkter i en pudding?

Och jag har fortfarande små aluminiumformar kvar… så vad väntar jag på?

Laxpudding enligt Morberg:
400 g rimmad lax (här kör jag alltså rökt)
8-10 kokta skalade potatisar
1 gul lök
1 dl hackad dill. (det går förstås bra med torkad dill också)

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Mjölkfri Laxpudding á la mig
Gör lika dant fast byt ut grädde och mjölk till rismjölk. Dessutom gör jag enbart en tredjedel av receptet eftersom en liten Karin inte är särskilt stor i maten.

Du kanske också gillar