Det verkar som att det råder mellospänning i Sverige och ja – det gör det även här. I morgon lördag går andra delfinalen och jag tänkte faktiskt hoppa på den svenska trenden – tacogratäng.

Det var år och dar sen jag åt tacos. För att inte tala om tacogratäng. Jag minns så väl när tacos introducerades i Sverige för en sisådär dryga 20 år sen. Och hur fasansfullt snabbt den tog fotfäste och blev var mans fredagsgrej. Eller fredagsmys då som det så populärt heter. Jag köpte tillochmed en hel tacoservis från Saga Form. Och när jag nu bläddrar igenom deras magazin så slås jag över hur mycket IKEA det lyser över deras varor nuförtiden. Antingen har de kopierat IKEA eller tvärtom?

Min gamla tacoservis verkar de i alla fall inte ha längre. Men om jag bara google servicen, ja då dyker den upp bland annonser.

 

Lite småkul faktiskt. Här äter vi sällan tacos. Fast vi äter tortillias och fajitas. Då åker den mexikanska servisen fram.

I alla fall så här är receptet inför lördagens tacofest:

500 g nötfärs
1 påse taco kryddmix
400 g krossade tomater
1 burk jalapeño på burk
200 g Philadelphia Naturell Original
en halv purjolök
1 dl svarta, urkärnade oliver
1 dl riven ost
1 påse tortilla – eller nachochips

Gör så här:

Värm ugnen till 225 °C.

Bryn färsen i stekpanna tillsammans med tacokryddan. Tillsätt krossade tomater och koka i hop i ca 10 minuter. Strimla purjolök och oliver och strö grönsakerna och riven ost på toppen. Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form och fördela avrunna och grovhackade jalapeños ovanpå. Bred sedan över ett täcke med Philadelphia.

Gratinera i ca 15 minuter.

Ta ut formen ur ugnen och stick ner chipsen i gratängen innan du serverar.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]