När jag var liten var rotmos det värsta jag visste. Nu gillar jag det skarpt.

Ikväll ska vi ha rimmat kokt lammkött med rotmos.

Till 4 pers behövs:

1/2 kålrot, ca 600 g
600 g mjölig potatis
vatten
2 tsk salt
40 g smör
1 dl av kokspadet

Dela kålroten om den är hel och skär halvan i tjocka skivor. Nu går det lätt att skala varje skiva. Att angripa en hel kålrot med skalare är svårt och fumligt. Att skala tjocka skivor går galant.

Skär de skalade skivorna i bitar ca 2 cm stora. Lägg dem i en kastrull. Skala och dela potatisarna och lägg i samma kastrull. Fyll på med vatten så det täcker. Tillsätt salt.

Koka upp under lock och när det kokar rejält sänk värmen så att det precis kokar eller sjuder. Låt det sjuda 15-20 minuter till rotsakerna känns mjuka när du provar med en provsticka eller liten vass kniv.

Häll bort kokvattnet förutom lite grann som används i moset. Mosa eller pressa rotsakerna. Detta tycker jag är jobbigt och tungt och brukar istället ta mixerstaven. En matberedare går också bra, men min brann upp förra hösten så jag använder mixerstaven. Rotmos kan bli lite segt om den mixas på det sättet men kör man bara ganska kort stund så hinner det inte bli segt.

Blanda ner smör och lite av kokspadet. Kör med mixern eller vispa med en ballongvisp till ett fluffigt mos. Smaka av om det behövs salt. Klart!

Du kanske också gillar

[instagram-feed]