Om det är något som jag älskar med julen så är det vörtlimpa. Kryddigt väldoftande bröd som är ljuvligt med smör och ost på. Fast det är svårt att baka vörtbröd. Det är ofta som mina bröd blir degklumpar och inte alls särskilt trevliga att äta.

Den här gången lyckades jag faktiskt perfekt så nu gäller det att komma i håg receptet till nästa gång:

100 gram smör
6,6 dl julmust (eller isländskt hatidarblanda)
1 dl sirap
3 dl rågmjöl
1 kg vetemjöl
jäst
1 tsk salt
1 påse vörtkryddor

russin och lingon

Smält smör och häll i vätskan och låt den bli ca 43 grader varm om du använder torrjäst. Blanda och knåda till en deg. Låt jäsa i 40 minuter. Ta upp degen och baka in lingon och russin. Gör två bröd och låt jästa ytterligare 30 minuter. Grädda i 180 graders ugn i 55 minuter.

20161130_213339

Du kanske också gillar