Bakning Jul Recept

Fru Christinas Lussekatter

Efter alla mina 16 år här på Island har jag betat igenom flertalet av svenska ambassadörer eftersom de sitter enbart fyra år i taget på sin position. Den främsta kontakten har jag med dem i och med det årliga adventsfikat som de bjuder till hemma hos sig första söndagen i advent.

Den här gången har vi ett mycket trevligt par där fru Christina delade med sig av sitt lussekattrecept. Jag testade det i dag och ett av hennes goda tips var att det går jättebra att använda keso (som du mixar till en slät smet) istället för kesella. Det har vi nämligen inte här på Island.  Ett annat tips som min mor kom med är att lägga russinen i blöt innan du tryker ner dem i lussekatterna eftersom då ploppar de inte upp och blir håra och torra.

LUSSEKATTER ca 45 st små

1 g saffran (2 pkt)

150 gr smör

4 dl mjölk

50 g jäst (färsk)

250 g kesella

1 ägg

1 ¾ dl socker

1 knapp tsk salt

15-16 dl vetemjöl (jag har använt Pilsbury)

Uppvispat ägg till pensling

Stöt saffranet med lite socker i en mortel (enligt receptet – jag brukar blanda den i mjölken o smöret…)

Smält smöret och häll i mjölken, degspadet ska vara fingerljummet. Blanda jästen med lite av degspadet i en bunke. Tillsätt resten av degspadet, saffran, kesella, ägg och socker samt salt och rör om. Arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få en smidig deg (jag gör min ganska ”kletig” och tar mer mjöl när jag bakar ut). Låt degen jäsa under duk ca 45 min.

Ugn 225 grader.

Baka ut lussekatterna. Låt dem jäsa på plåt ca 30 min. Pensla med ägg. Grädda ca 12 min.

20161203_111749

Du kanske också gillar

[instagram-feed]