Lamm Recept

Falskur heri – köttfärslimpa på Isländska

Rakt översatt betyder falskur heri – precis som det låter som: falsk hare. Men är förstås så långt ifrån hare som du kan komma, eftersom den är sin grund från lammet. Det här receptet lärde jag mig av min svärfar och även om vi inte äter det så ofta så blir jag varje gång så förtjust över hur fantastiskt enkelt och gott det är. Nu får det banne mig bli ändring på det här och härmed ska det serveras oftare!

Recept:

 • Lammfärs, ca 500 gram
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • Champinjoner eller annan svamp
 • Riven ost
 • Kryddor efter smak men min blandning består av:
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 5 krossade enbär
  • svart och vitpeppar
  • timjan
  • 1 nersmulat lagerblad
 • bacon
 • 1 ägg
 • knappt 1 dl ströbröd som blandas i dubbel mängd mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Blanda ströbröd och mjölk så att det får svälla till en gröt. Hacka löken och champinjonerna och fräs det lite lätt i en stekpanna. Blanda färsen med ägg, ströbrödsgröten, lökblandningen och kryddorna.

Klä en avlång brödform med bacon så att stora remsor hänger över kanten av brödformen. Lägg ett lager med färs och strö sedan en kanal med riven ost. Lägg sedan resten av färsen ovanpå osten och klä färsen med baconet så att det blir inlindat som en mumie.

Baka köttfärslimpan i ugn ca 45-50 minuter.

Servera med potatis och brunsås. Farfar gör allt en sås av 1 frp bearnease och 2 frp pepparsås men självklart kan du göra din egna sås från grunden.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]