Bakning Kakor Recept

The Lazy Daisy cake – sjónvarpskaka

Kärt barn har många namn och denna kaka har faktiskt två olika helt separata historier. För det första tillhör den ”the american dream” och har sina rötter ända från början av 1900-talet och publicerades 1914 i Chicago Sunday Tribune som ett inlägg från en kvinna i Waterloo, Iowa. Uttrycket ”lata tusensköna” kom fram i sekelskiftet och hänvisade till ”fräsch, sorglös känsla av juni”. Den här kakan indikerade hur kakabakning blev lättare och hanterbar med enkla recept och gasugnen – och förstås det Namnet erkände den enkla, sorglösa inställningen.

Nästa generation gav kakan namnet tv-kaka eller Sjónvarpskaka, som vi säger här på Island. Och den fick just namnet tv-kaka eftersom vid den här tiden då åts det kvällsmat relativt tidigt, dvs när mannen kom hem från jobbet. Tv:n som var ett helt nytt revolutionerande intagande av hemmen fick sin hedersplats varje kväll då familjen samlades framför tv:n för att se. Och då passade hemmafrun på att servera tv-kaka och kaffe ur ”tv-kanna” Det här var förstås helt nya ord för den här tiden men lever alltså kvar än i dag.

Kakan är ganska lik en vanlig sockerkaka men har sin karaktär i socker/smör/kokos glasyren.

Än i dag avnjuts denna kaka i många hem – så även i vårat.

Ingredienser:

 • 4 ägg
 • 300 gram socker
 • 2 tsk vaniljdroppar
 • 250 gram vetemjöl
 • 3 tsk bakpulver
 • 50 gram smör
 • 200 ml mjölk

Kokostoppur

 • 100 gram smör
 • 200 gram farinsocker
 • 70 ml mjölk
 • 150 gram kokosflingor

Gör så här

Vispa ägg och socker hårt och luftigt. Smält smöret och blanda i vaniljdroppar och mjölk. Blanda det med äggblandningen och vänd sedan i mjölet och bakpulvret

Klä en långpanna (30*40 cm) med bakpapper och smörj det med lite olja

Häll smeten i pannan och grädda 35 minuter i 150 grader varmluftsugn

Rör under tiden samman smör och farinsocker i en kastrull på låg värme så att sockret och smöret smälter. Häll i mjölken och kokosflingorna. När kakan är klar brer du över kokosmassan och gräddar ytterligare ca 10 minuter.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]