Enklare bakverk än detta får du nog leta efter. Jag åt den här hemma hos en kompis i veckan och inför dagens första luciaträning gjorde jag en lika dan. Magnifikt god som nybakad och precis lika oätlig som icke nybakad. Ungefär så beskrev min kompis kakan och det stämmer ganska bra. Kardemumman passar ypperligt som alternativkrydda.

Nåväl till kvällens söndagsmiddag hade jag tänkt följa receptet med saffran och göra den i portionsform. Det kommer bli en läcker desert som ska serveras med hallongrädde.

Ingredienser:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ pkt saffran à 0,5 g
  • 75 g Smör
  • 2 dl mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, socker, bakpulver och saffran i en bunke. Skär smöret i tunna skivor och lägg det i mjölblandningen. Finfördela smöret med en gaffel. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Klicka ut den i en smord och bröad rund sockerkaksform, ca 1 ½ liter. Strö över pärlsocker och mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]