Kräftor Mathistoria

Kräftor kräfva dessa drycker

Albert Engströms klassiska propagandaposter i samband med folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922. Ett givet inslag på kräftskivan! Kanske var det denna affisch som fick nej-sidan att segra?

Hur var det nu med kräftan? Och vad fick svenska folket att gå beserk för denna röda kräfta? Kan du inte äta kräftor utan att dricka nubbe?

Att jag älskar historia och framförallt mathistoria har nog ingen undgått. Just sådana här historier får mig verkligen att gå igång och jag dyker bokstavligen ner i historiens vingslag och suger åt mig all information

Just den här affischen togs alltså fram i folkomröstningen och kanske var det denna som var avgörande? Att äta kräftor på den tiden var absolut inget nytt. Det finns historier som berättar att stadsbefolkning hållit kräftskivor i flera decenier och att det redan på den tiden fanns färgglada ljuslyktor, tallrikar och servetter.

Men kräftans historia går så mycket längre tillbaka än så. Det ryktas att den åts redan på stenåldern och det känns faktiskt helt rimligt. Fanns den i sjöar så nog fiskade urbefolkningen upp den.

Kung Erik XIV var så pass förtjust i kräftor att han lät odla dem i vallgravarna kring Kalmar slott. På den här tiden åt man dem dock inte som idag, utan som huvudingrediens i varma rätter. Det har bland annat SVT uppmärksammat i sen tv-serie om mathistorikerna.

Ja, kräftan blev så populär att den höll på att utrotas och för att bibehålla stammen sattes regler att den fick inte börja fiskas förrän i augusti som också är förklaringen till varför vi just håller kräftskivor i augusti. Förbudet hävdes dock 1994 och numera kan du få tag på kräftor året om. Men det är väl som julskinkan, vem vill äta den i augusti? Du kan erbjuda för folket men aldrig ta seden från man till man.

I dag dricks det väl fortfarande en hel del nubbe till kräftan och det sjungs snappsvisor men jag ser en markant skillnad det allt fler väljer ett gott vitt vin i stället. Här passar en Riesling bäst, särskilt om den har en smak av päron, citrus och sötma.

Västerbottenpajen, hur var det då med den.

Ja, jag hittar ingen förklaring på google men med tanke på den ofantliga mängd alkohol och att kräftan själv inte är särskilt matmycket så kan jag tänka mig att husfruarna började servera denna fantastiska och mäktiga förrätt just för att ge gästerna en god grund inför kommande förtäring av alkoholhaltiga drycket 🙂

Härligt röda, salta kräftor som sörplas så det klingar!

Du kanske också gillar

[instagram-feed]