– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Recept Västerbotten

Västerbottenpaj med lax och rödlök

Det här receptet är specialskrivet för Svenska Föreningen på Island av Läkaren i Köket. Läkaren, ja det är Ragnar det, och jag träffade han för första gången för några år sedan hemma hos Håkan Juholt, som då var svenska ambassdören i Reykjavik. Nu kände jag till Läkaren i köket sedan ganska länge tillbaka då han är en bloggikon här på Island och har som sagt sin blogg men har också gjort en hel del tv.

Hans recept är genuina med fräscha kvalitetsråvaror och han har också ett rejält sinne för både rött, vitt och bubbel. Hans kombinationer brukar passa ypperligt till maten och precis som Rattatau-filmen så får du en smakupplevelse utöver det vanliga. Ragnar är definitivt råttan i filmen om vi nu ska göra en Disney-liknelse.

Nåväl, tillbaka till pajen och här kommer receptet som han skrev till oss svenskar på Island

RECEPT AV RAGNAR FREYR INGVARSSON ALIAS „DOCTOR IN THE KITCHEN“

Ingredienser:
Enkel pajdeg:
350 ml vetemjöl
150 g smör, rumstempererat
1 ägg
salt

Fyllning:
3 ägg
350 ml grädde
1 1/2 rödlök
150 g rökt lax (den bästa är den som man har  fångat själv)
50 g smör
350 g västerbottenost

Gör så här:
Börja först med att göra pajdegen genom att blanda vetemjöl, salt och rumstempererat smör. Det är enklast att använda en matberedare men du kan förstås också knåda ihop den med en slev eller för hand. Avsluta med att tillsätta ägget och arbeta snabbt ihop till en smidig och blank deg. Tryck sedan ut degen i en pajform och låt den vila cirka 30 minuter i kylen. 

Förgrädda pajskalet 10-15 minuter i 200 graders varm ugn. 

Fyllning: 
Vispa ihop ägg och grädde till en slät blandning och tillsätt sedan den grovt rivna osten.
Skär löken i skivor och fräs den under låg värme tills den har karamelliserats, ca 15-20 minuter. Skär den rökta laxen i bitar och krydda med peppar och eventuellt mera salt. 

Varva hälften av lax och lök i pajskalet häll därefter hälften av ost- och gräddblandningen. Lägg sedan i resten av laxen och löken och avsluta med att hälla över resten av ost- och gräddblandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, ca 25–30 minuter. 

Pajen är klar när den har fått en vacker fin färg och köket doftar
av underbar smält västerbottensost.

Bilden är tagen av Ragnar Freyr Ivarsson

Du kanske också gillar

[instagram-feed]