Bakning Bröd Recept

Kalljäst sirapslimpa

1 tsk torrjäst
50g smält smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
knappt 1 msk anis
knappt 1 msk fänkål
1/2 malet pomeransskal
1 1/2 dl fint rågmjöl
ca 5-5 1/2 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, låt svalna något och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara kall men det lilla smöret värmer upp funkar fint. Tillsätt till jästen och rör om så jästen löses upp. Tillsätt sedan ägg, sirap och rågmjöl, rör om och tillsätt salt, anis, fänkål och pomerans. Tillsätt till sist vetemjöl och kör den i matberedaren tills du fått en fin, slät

Forma degen till en slät limpa och lägg i en inoljad limpform. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten eller ca 8-10 timmar.

På morgonen:
Ta fram limpan ur kylen och låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Pensla toppen på limpan med lite sirap blandat med lite vatten så får den fin färg. Sätt in i ugnen ca 18-20 minuter. Börjar limpan bli för mörk så lägg över tex aluminiumfolie lätt över bara.

Låt limpan svalna innan du skivar upp den.

Du kanske också gillar