– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Ett recept som för mig rakt ner i barndomen. Mormors saftiga och goda sirapslimpa. Receptet hittade av min släkting för en tid sedan och även om jag inte lyckats göra den så exakt som mormors så har den en snudd av samma smak. I morse blev jag ruskigt sugen på att baka den igen. Sist förstod jag att det som var pricken över i:et var just pomeransen. Att den innehåller anis det hade jag listat ut sen tidigare men när du får i pomeransen så får du den distinkta smak som skjutsar dig bakåt i tiden. Den här gången gör jag visserligen en liten annorlunda variant då jag hade så mycket vassle kvar efter ostkakebaket.

Ingredienser:

  • 5 dl vassle
  • 1 dl sirap
  • 1 påse torrjäst
  • 50 g smör
  • 2,5 rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk anis
  • 1 pomeransskal

Gör så här:

Värm vasslen till 41 grader. Blanda rågmjöl, vetemjöl och kryddorna inklusive jäst. Knåda saman till en deg. Tillsätt till slut smöret och låt det knådas i maskin i ca 10 minuter så att det bildas ordentligt med gluten. Låt jäsa i 60 minuter. Baka ut till tre limpor och låt sedan jäsa i ytterligare 60 minuter. Baka i 175 graders varmluftsugn i ca 60 minuter.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]