Adventskalender 2022 Jul Julen 2022

Bakåtvänd Adventskalender – 24 december

Dopparedan. Dagen vi inväntat med spänning. Med tindrande ögon. En längtan om allt det här ljuvliga. Tradition. Alla momenten.

Och nog blev det en helt fantastisk julafton. Den blev precis så som jag hade önskat mig.

Det hade dragits in orosmoln inför väderprognosen som sade att det skulle bli snö. Massor med snö inväntades under natten och det var tveksamt att vi skulle kunna åka ut till skogen. Jag vaknade av mig själv och sedan ringde bror ifrån Sverige. De var också ute i skogen. Något vi gjort sedan vi var små och nu för vi traditionen vidare till våra barn. Tillochmed ungdomarna som normalt vill sova fram till lunch ville inte missa denna lilla stund. Och vi hade tur, snön kom långt senare än prognosen.

Därefter tog stora Sverigejulbordet vid och i år hade vi både S och K med oss. Innan vi sattes till bords hade vi den årliga julbildsfotograferingen.

Maten var sagoligt god. Alla svenska klassiker fanns till hands.

Julen hos oss var verkligen vacker i år, julrosen blommar, granen så tät och stor och ute är vitt och rejält kallt. En önskejul helt enkelt.

Ingen jul utan Kalle Anka. Det här tycker våra isländska vänner är en knepig tradition men visst, ingen jul utan Kalle och sju sorters kakor.

Svenska julen gick saktilega mot sitt slut och vi går alltid i kyrkan som en bestämd punkt om att säga hejdå till Svenska julen och för att välkomna den isländska. Den börjar alltid klockan 18 och B gick alltid i kyrkan. I Sverige går vi ju på julotta men här välkomnar du julen med en julmässa. Det var helt magiskt att åka till Hallgrimskyrkan i år och musiken var så vacker.

På vägen hem fick vi en tankeställare. Det är inte alltid en självklarhet med en fröjdeful jul. Inte för alla. Hos vissa fylls julen med förtvivlan, bråk, slagsmål och fylla. Vi fick stanna tre gånger för att släppa fram skenande polisbilar som hade blåljusen på och dessutom kom ett par ambulanser. När jag senare på kvällen gick in för att se om nyheterna skrivit något om det här så finns det inte en rad. B svarade mig, sedan när skriver tidningarna om våld i hemmet? Jag ber en stilla bön att det inte fanns några barn där som behövde uppleve hot, bråk och fylla.

Vi ruskade av oss tankarna och fortsatte med vårt julfirande. Isländska julmaten är Hamborgarhryggur med sockrade potatis, sås, majs, ärtor och rödkål. Även detta smakade jättegott.

Så kom då det som Disa väntat mest på . Julklapparna. Alla var jättenöjda med sina julklappar.

Ja det blev en riktigt, riktigt God Jul!!

Om Bakåtvänd Julkalender

Syftet med kalendern är att den är varje dag börjar med en öppen och tom lucka. Tanken är att du varje dag ska fylla luckan med något som du har upplevt och/eller är tacksam för just den här dagen.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]