– it is not enough to do your best. You must know what to do – then do your best.

Småprat

Ät lax – det är dyrt?

Att vara mammaledig på Island ”er ekkert grín” som helt enkelt betyder att det är inget skämt med en stor betoning på ironin och den föräldrarpeng som du idag får ut medans du är hemma. Föräldrarledigheten må vara ”jämställd” mellan fadern och modern men sen det nya systemet tillkom får du verkligen vända och vrida på vartenda slant.

I går gjorde jag dock en flykt från den grå peningavardagen och åkte till Hagkaup och handlade. När jag gick omkring där i butiken och frodades av all den välkomponerade matmiljön med snyggt upplagda grönsaker till diverse pastasorter fick jag en rejäl flashback till den tiden då jag bara hade mig själv att försörja och bry mig om. På den tiden då jag tvärvägrade besöka en stormarknad utan frosserade i stadens alla delikatesser och köpte enbart det som föll mig på smaken och det som lockade ögat.

Jag kan tala om att det är många år sen nu…

Nu var det dock så att gårdagens besök inte enbart var en flykt från den grå storfamiljsvardagen utan jag hade faktiskt ett ärende. Matvaruhuset hade nämligen erbjudande på fisk. All sorters fisk till ett bra mycket längre pris än tillochmed den billigaste storköpsmarknaden.

I den stora fiskdisken låg snyggt upplagda fiskar på rad och bara väntades på att få bli köpta och tillagade. Jag stod länge och valde och beslutade mig till sist för lacks. Med ”ck” som min bror Kalle retsamt brukar kalla det för. Jag fick ett rejält flak inpackat – till ett riktigt human pris – och börjar sedan gå mot kassan. På vägen dit tar jag ”genvägen” via pastan och ser trickoliskruvar, ni vet sådana skruvar som är både röda, gröna och gula. Till det blev det broccoli och en knallröd paprika.

Gårdagens kvällsmat blev kanske något dyrare än ”tomtegröten” som vi ätit i kväll men ack så ljuvligt gott det var. Och vilken färgprakt. Synd att jag glömde ta en bild bara….

Fiskpriserna räcker hela veckan och jag har både torsk och rödspätta på reportuaren.

Du kanske också gillar

[instagram-feed]